*

Nieuws Binnenland

Wall Street hoger na meevallend banenrapport

vrijdag 5 april 2019 15:54

NEW YORK (AFN) - De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdagmiddag kleine plussen zien. Beleggers verwerkten het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat beter uitviel dan verwacht. Daarnaast bleef de blik vooral gericht op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die in Washington worden voortgezet.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 562,14 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 800,83 punten. Parijs en Frankfurt stegen 0,1 procent.

De Londense FTSE ging 0,5 procent vooruit. De Britse premier Theresa May vraagt de Europese Unie om brexit-uitstel tot uiterlijk 30 juni. Ook treft Londen voorbereidingen om deel te nemen aan de Europese parlementsverkiezingen in mei.

Duitse activiteiten in de markt

Vopak profiteerde van adviesverhogingen door KBC Securities en Equita en stond bij de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen met een winst van 1,6 procent. Het tankopslagbedrijf liet weten zijn terminals in Amsterdam, Hamburg en het Spaanse Algeciras te verkopen aan First State Investments. Supermarktconcern Ahold Delhaize en verzekeraar NN Group stonden onderaan met minnen van 1 procent.

In de MidKap behoorde Altice Europe tot de koplopers met een plus van 2 procent. Volgens Goldman Sachs heeft het management van het kabel- en telecombedrijf in een roadshow voor ,,geruststelling'' gezorgd wat betreft het verbeteren van de onderliggende trends op de Franse markt. Takeaway won 2,9 procent. Maaltijdbezorgbedrijf Delivery Hero liet weten de aandelen Takeaway.com, die het in handen kreeg na de recente verkoop van zijn Duitse activiteiten aan het Nederlandse bedrijf, in de markt te zetten.

Mogelijk witwassen

In Stockholm stond Swedbank licht lager. Voorzitter Lars Idermark van de Zweedse bank treedt per direct terug. De bank staat al geruime tijd onder druk door onderzoeken naar mogelijk witwassen via het financiƫle concern. Eerder werd topvrouw Birgitte Bonnesen al de laan uitgestuurd.

De euro was 1,1222 dollar waard, tegen 1,1220 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 62,48 dollar. Brent werd 0,3 procent duurder op 69,60 dollar per vat.