*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Olie lichtpuntje op rode beursdag

maandag 8 april 2019 17:41

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met een klein verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen overwegend met kleine minnen de dag uit. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de start van het nieuwe cijferseizoen, nieuws over de brexit en het nieuwe ECB-rentebesluit, allemaal later in de week. Wel gaf een stijging van de olieprijzen de dag voor oliegerelateerde fondsen wat glans.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde nipt 0,1 procent lager op 562,32 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 801,22 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. Londen won een fractie.

Olie- en gasbedrijf Shell voerde de schaarse stijgers in de AEX aan met een winst van 0,9 procent. Ook elders in Europa deden bedrijven in de sector het goed. De olieprijzen stegen door het oplopende geweld in het olierijke Libië naar het hoogste niveau van dit jaar. De prijzen worden ook gestuwd door de productiebeperkingen van de OPEC en de problemen in Venezuela. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 64,03 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 70,93 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)