*

Nieuws Binnenland

Nederlandse industrie produceert iets meer

dinsdag 9 april 2019 06:48

In februari stijging van half procent.

(ABM FN-Dow Jones) De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 0,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De stijging kwam na twee maanden van krimp op rij.

De transportmiddelenindustrie produceerde in februari bijna 13 procent meer dan in februari 2018. Ook de productie van de rubber- en kunststof- en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld in de totale industrie, aldus het CBS.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan volgens het statistiekbureau het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2019 steeg de productie met 0,1 procent.

Van medio 2014 tot het begin van 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriƫle productie. Daarna is de trend redelijk vlak.

Duitsland

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De vertrouwensindicator van de Duitse industriƫle producenten, de zogeheten Ifo-index, daalde tot het laagste niveau sinds maart 2016. De producenten zijn negatiever over de verwachte bedrijvigheid en minder positief over de huidige situatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in februari met bijna 2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 09, 2019 00:48 ET (04:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.