*

Nieuws Binnenland

Groeizorgen zetten Amsterdam in het rood

dinsdag 9 april 2019 17:48

Handelsconflict tussen VS en Europa laait op.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is dinsdag met een klein verlies gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter daalde een half procent naar 559,66 punten.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING begon de handelsdag nog hoopvol, maar werd deze hoop "in de kiem gesmoord".

Berendse wees op de Amerikaanse president Donald Trump die Europa met importheffingen dreigde. "Dat zette mensen toch aan het denken", aldus de handelaar.

"De Wereldhandelsorganisatie is van mening dat de subsidies van de Europese Unie aan Airbus een negatieve invloed hebben gehad op de Verenigde Staten, waardoor de heffingen nu op 11 miljard dollar aan EU-producten komen te liggen! De EU heeft jarenlang geprofiteerd van de Verenigde Staten op het gebied van de handel. Dat zal binnenkort stoppen!", twitterde Trump.

Daar kwam vervolgens het verhaal van Italië bovenop. Bloomberg berichtte dinsdag dat Rome zijn groeiverwachting voor 2019 flink heeft verlaagd. Ging Italië in het najaar van 2018 er nog van uit dat de economie dit jaar met 1,0 procent zou groeien, nu is dat nog maar 0,1 procent. Daarmee komt het geplande begrotingstekort niet uit op 2,04 procent, zoals afgesproken met Brussel, maar eerder rond de 2,5 procent.

Toch mag het nieuws uit Italië volgens Berendse niet echt als een verrassing komen. Ook de verlaging van de groeiramingen door het Internationaal Monetair Fonds waren geen echte schok, denkt de handelaar van ING. Wel stipte hij aan dat de groeitaxaties op het laatste niveau sinds de financiële crisis zijn.

Dat betekent dat de Europese Centrale Bank langer zijn hand onder de markt zal houden. "Lower for longer", aldus Berendse, en vaak reageert de beurs daar juist positief op.

In dat opzicht kan de ECB woensdag mogelijk voor een opleving zorgen, hoewel van het rentebesluit an sich weinig te verwachten valt en de markt vooral kijkt naar de toelichting van de voorzitter Mario Draghi.

Brexit tot slot blijft volgens ING voor onzekerheid zorgen. Woensdag vindt een speciale Brexit-top plaats in Brussel om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april uit de EU gaat zonder deal.

De euro/dollar werd rond het slot verhandeld op 1,1272. Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,1266.

Olie werd dinsdag iets goedkoper, ondanks de aanhoudende geopolitieke spanningen.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO koploper met een koerswinst van 1,5 procent. KPN steeg 0,9 procent.

Morgan Stanley verhoogde het advies voor Randstad naar Overwogen en het koersdoel naar 53,10 euro. De analisten van de bank betoogden dat de inkoopmanagersdata hun dal naderen en dat de autonome groei in de Europese uitzendmarkt stabiliseert. Dit is voor met name Randstad het moment om de markt te overstijgen, aldus Morgan Stanley. Het aandeel steeg 0,4 procent.

RELX en Adyen daalden 1,2 en 2,2 procent.

In de AMX deed AMG goede zaken na de aankondiging van de start van een aandeleninkoopprogramma. Er zullen 3 miljoen eigen aandelen worden ingekocht, wat volgens ING positief nieuws is, die ook wees op het grote aantal uitstaande shorts op het aandeel. De koers van AMG steeg 6,0 procent.

GrandVision werd 2,1 procent duurder.

Fugro verloor 1,9 procent, ondanks dat Kepler Cheuvreux het aandeel een koopadvies gaf. Kepler wees op een combinatie van sterk herstellende resultaten, structureel lagere uitgaven aan werkkapitaal en investeringen en significante vooruitgang met het desinvesteren van niet-kernactiviteiten, wat de druk op de balans vermindert.

OCI werd 2,7 procent goedkoper.

Onder de kleinere aandelen in de AScX steeg Kiadis Pharma 3,8 procent en won NIBC 0,7 procent.

Nedap en Vastned leverden 2,4 en 1,8 procent in.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Amerikaanse beurzen tot ruim een half procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 09, 2019 11:48 ET (15:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.