*

Nieuws Binnenland

Bescheiden winst AEX

woensdag 10 april 2019 17:49

ECB houdt kruit droog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag na een drukke dag hoger gesloten. De AEX steeg 0,4 procent op 561,85 punten.

Vanmiddag waren de ogen gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en vanavond volgen nog de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve en de EU-top over Brexit.

De ECB hield zijn kruit droog, zoals ook wel was voorzien. Dat de centrale bank tevens geen aanvullende informatie verschafte over de nieuwe stimuleringsronde TLTRO die in maart werd aangekondigd, was ook geen verrassing. De meeste marktvolgers rekenen erop dat dit niet voor juni gebeurt. Ook met betrekking tot een mogelijk tiered systeem voor negatieve rentes, kwam Draghi met niks concreets. De ECB heeft momenteel nog geen concrete maatregelen in petto, zei de centraal bankier.

"Draghi wist op vakkundige wijze elke vraag waarover de ECB nog geen consensus heeft bereikt te omzeilen", zag valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Als de risico's toenemen, dan stelt dit de ECB in staat om stimuleringsmaatregelen uit te breiden, "zonder dat het de marktverwachtingen hiermee stukslaat", volgens valuta-analist Hordijk. Dat heeft de ECB goed bekeken, vindt Hordijk, want zo kan het de marktspeculatie negeren wanneer de economische omstandigheden in de eurozone in de tussentijd verbeteren.

Wat betreft de Europese bankensector stelde Mario Draghi dat die overvol is en dat er een dringende behoefte is aan consolidatie. Die boodschap viel niet goed bij grote Europese banken.

De euro zakte tijdens de persconferentie van Draghi even weg tot 1,1239 dollar, van 1,1279 voor het rentebesluit. Inmiddels verhandelt het muntpaar op 1,1259.

De industriële productie van Frankrijk over februari steeg op maandbasis met 0,4 procent, terwijl er juist was gerekend op een daling met 0,5 procent. De industriële productie van de Britten kwam in februari 0,6 procent hoger uit. Er was gerekend op een lichte daling met 0,1 procent.

Op macro-economisch vlak werd in de VS bekend dat de consumentenprijzen in maart zijn gestegen met 1,9 procent op jaarbasis. De kerninflatie bedroeg op jaarbasis 2,0 procent.

De olieprijs liep verder op. In maart daalde de OPEC-productie met 534.000 vaten per dag tot een gemiddelde van 30,02 miljoen vaten. Saoedi-Arabië verlaagde de output met 324.000 vaten per dag, terwijl de productie in Venezuela met 289.000 vaten per dag afnam. Dit had onder meer te maken met Amerikaanse sancties en stroomstoringen in het land, dat in economisch zwaar weer verkeert.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een koerswinst van 3,6 procent. Het vastgoedfonds bereikte een akkoord met een consortium van institutionele investeerders voor de verkoop van wolkenkrabber Tour Majunga in het zakendistrict La Défense in Parijs. De verkoop van het kantorenpand, met een oppervlak van 67.000 vierkante meter, levert 850 miljoen euro op.

KPN, dat vandaag de jaarvergadering hield, steeg 2,6 procent. Tijdens de verandering waren XS4All en het beloningsbeleid hete hangijzers. Vooral de Vereniging van Effectenbezitters leverde felle kritiek op de remuneratie bij het telecombedrijf. De analistenconsensus laat voor het eerste kwartaal een stijging van zowel omzet als winstgevendheid zien.

De grootste daler in de AEX was ABN AMRO met een verlies van 1,3 procent.

In de Midcap steeg Wereldhave 3,3 procent. ABN AMRO vindt het aandeel nog altijd koopwaardig en verhoogde het koersdoel naar 35,00 euro. Toch is het vooral de opvolging van CEO Dirk Anbeek die beleggers volgens de bank bezighoudt.

WDP werd 1,4 procent duurder en Takeaway.com, dat voorbeurs met een kwartaalupdate kwam, behoorde ook tot het rijtje stijgers. De orders stegen in het eerste kwartaal van dit jaar met 51 procent. ABN AMRO sprak van een geruststellende update van de maaltijdbezorger, aangezien de bestaande activiteiten niet de impact voelden van de huidige integratie van zowel 10Bis als Delivery Hero in Duitsland. Het aandeel won 0,8 procent.

Grandvision leverde 1,1 procent in en AMG daalde 2,9 procent. AMG steeg dinsdag juist nog zes procent na de start van een aandeleninkoopprogramma.

In de AScX ging Wessanen 6,2 procent hoger naar 11,53 euro. De onderneming ging akkoord met een overnamebod van PAI Partners van 11,50 euro per aandeel. Dat is in de ogen van ABN AMRO mager. Tegelijk met het bod meldde Wessanen ook dat de omzet in het eerste kwartaal onder druk stond. Dat was toch vooral het gevolg van de ontwikkelingen op de Franse markt.

Vastned steeg 3,6 procent, maar Kendrion leverde 4,6 procent in. Het aandeel noteerde echter ex-dividend

Het aandeel Ajax steeg 0,6 procent. Vanavond strijdt de Amsterdamse club tegen het Italiaanse Juventus voor een plek in de halve finale van de Champions League.

Probiodrug werd maar liefst 45 procent duurder. Er werd 8,2 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 4,1 miljoen aandelen. De opbrengst zal Probiodrug gebruiken ter voorbereiding en de gedeeltelijke uitvoering van een Europese Fase 2b studie om de werkzaamheid en veiligheid van zijn belangrijkste middel PQ912 te testen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten blijven vooralsnog dicht bij huis.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 10, 2019 11:49 ET (15:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.