*

Nieuws Binnenland

Vlakke start Beursplein 5 voorzien

donderdag 11 april 2019 08:00

Britten krijgen uitstel Brexit-datum.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond nog hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend juist overwegend lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een fractioneel lagere opening. De index koerste woensdag tijdens een drukke handelsdag nog 0,4 procent hoger naar 561,85 punten.

De ogen waren woensdag onder meer gericht op de EU-top over Brexit. Pas vannacht werd bekend dat de Britten uitstel tot 31 oktober hebben gekregen, om hun uittreden uit de Europese Unie ordentelijk te laten verlopen. De valutamarkten leken een dergelijk besluit al te hebben ingecalculeerd, gelet op het vlakke koersverloop van het Britse pond ten opzichte van de euro vanochtend.

Daarnaast keken beleggers woensdag naar Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank zoals voorzien de historisch lage rente ongemoeid liet. Aanvullende stimulerende maatregelen werden niet aangekondigd. "Draghi wist op vakkundige wijze elke vraag waarover de ECB nog geen consensus heeft bereikt te omzeilen", merkte valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe op.

De euro zakte tijdens de persconferentie van Draghi even weg tot 1,1239 dollar, van 1,1279 voor het rentebesluit. Donderdagochtend verhandelt het muntpaar echter weer op 1,1280.

Woensdagavond werden daarnaast de notulen van het laatste Amerikaanse rentebesluit vrijgegeven. De publicatie van de notulen van de Federal Reserve maakte geen grote indruk op beleggers, net zoals het rentebesluit van de ECB voor kennisneming leek te zijn aangenomen.

De Fed-notulen bevestigden dat beleidsmakers vooralsnog weinig reden zien om de rente dit jaar nog te verhogen of te verlagen. De Fed verwacht nog steeds groeiherstel in de tweede helft van het jaar.

Eerder woensdag benadrukte ECB-voorzitter Mario Draghi dat de bank klaarstaat om het monetaire beleid te versoepelen als de economische situatie verder verslechtert in de eurozone.

De olieprijs sloot woensdag 0,9 procent in het groen in New York, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

De OPEC pompte daarentegen in maart minder olie op, waarbij met name Saoedi-Arabië minder produceerde en productie-onderbrekingen in Venezuela de output ook inperkte. Dit kwam naar voren uit het maandelijkse rapport van het kartel.

De hoofdgraadmeter S&P 500 index steeg woensdagavond in New York 0,35 procent.

In Azië werden beleggers vanochtend opgeschrikt door een aantrekkende Chinese inflatie. De consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 2,3 procent op jaarbasis, na een toename van 1,5 procent in februari, aldus het Chinese bureau voor de statistiek.

De beurzen in Shanghai en Hong Kong verloren circa een procent. Ook Sydney noteerde lager, terwijl de beurs in Tokio juist lichtgroen kleurde.

Vandaag worden ook in Duitsland en Frankrijk inflatiecijfers vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

ASML is het slachtoffer geworden van een grootschalige bedrijfsdiefstal waar China de heler lijkt te zijn. Dit schreef het Financieele Dagblad donderdag, waarbij de krant zich baseerde op eigen onderzoek. Het FD raamt de schade op enkele honderden miljoen euro's.

Galapagos stelde nieuwe warrantplannen op voor medewerkers en bestuurders en creëerde daarvoor bijna 2,1 miljoen warrants. Deze hebben een uitoefentermijn van acht jaar vanaf de datum van het aanbod en een uitoefenprijs van 95,11 euro. De warrants kunnen in principe niet worden uitgeoefend voor 1 januari 2023.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 0,35 procent tot 2.888,21 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent tot 7.964,24. De Dow Jones-index eindigde een fractie hoger op 26.157,16 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 11, 2019 02:00 ET (06:00 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.