*

Nieuws Binnenland

Nipt hogere opening Beursplein 5 voorzien

vrijdag 12 april 2019 08:06

Afwachtende houding beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting met een bescheiden winst van start. Wall Street gaf donderdagavond nog licht terrein prijs, terwijl het beeld in Azië vanochtend verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Donderdag maakte de hoofdgraadmeter van het Damrak nog een pas op de plaats op 561,83 punten, terwijl de Midkap 0,6 procent klom.

Op een nieuwsluwe handelsdag leken beleggers donderdag hun kruit droog te houden in afwachting van de start van het kwartaalcijferseizoen. Na een aantal jubeljaren zijn de verwachtingen nu beduidend lager gespannen. Zo voorziet zakenbank Goldman Sachs een gemiddelde winstdaling op jaarbasis van 6,5 procent voor de Amerikaanse S&P 500 ondernemingen.

Beleggers kijken evenwel altijd vooruit, waardoor met name de outlook van de ondernemingen onder een vergrootglas zal worden gelegd. "Kort gezegd, kan dit cijferseizoen de markt maken of breken, omdat we eigenlijk winstgroei nodig hebben om de S&P 500 door te kunnen laten stijgen om de vorige recordniveau's te kunnen testen", stelden analisten van Kinsdale Trading.

Vandaag trappen de Amerikaanse financiële giganten JPMorgan en Wells Fargo het seizoen af.

Ondertussen diende taxibemiddelaar Uber Technologies officieel een aanvraag in bij de Securities and Exchange Commission voor een beursgang op de New York Stock Exchange. In augustus 2018 werd de onderneming volgens The Wall Street Journal nog gewaardeerd op 76 miljard dollar. Analisten mikken nu op een waardering van 100 miljard dollar. In 2018 steeg de omzet van Uber met 42 procent naar 11,3 miljard dollar en werden er meer dan 5,2 miljard taxiritjes gefaciliteerd. Operationeel leed het bedrijf echter een verlies van 3 miljard dollar. Dat was wel 1 miljard minder verlies dan het jaar ervoor.

De prijs voor een vat ruwe olie stond donderdag met 1,6 procent onder druk, vanwege winstnemingen en een sterkere dollar. De prijs voor een vat WTI-olie sloot een dag eerder evenwel nog op het hoogste niveau in vijf maanden.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1291. Donderdag stond er nog een stand van 1,1255 op de borden.

De Aziatische beurzen hadden vanochtend ook moeite om richting te kiezen en de uitslagen bleven beperkt.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer de industriële productie in de eurozone en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de universiteit van Michigan.

Bedrijfsnieuws

De omzet van de magistrale bereider Fagron steeg in het eerste kwartaal van 2019 met 13,4 procent naar 123,4 miljoen euro. Autonoom groeide de omzet met 7,1 procent. Volgens analisten zou Fagron afgelopen kwartaal een omzet van 124,1 miljoen euro realiseren, een stijging van 13,8 procent op jaarbasis, of 8,9 procent autonoom. Fagron voorziet voor 2019 een verdere stijging van zowel omzet als winstgevendheid.

Het biotechbedrijf Pharming is door concurrent Shire voor de Codecommissie gedaagd, omdat het zijn onderzoeksresultaten soms mooier voor zou stellen dan ze zijn. Het wettelijke verbod op publieksreclame zou hiermee geschonden worden. Dit schreef het Financieele Dagblad donderdagavond, naar aanleiding van een openbare zitting van de stichting Code Geneesmiddelenreclame donderdag.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag vlak op 2.888,32 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 26.143,12 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 7.947,36 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 12, 2019 02:06 ET (06:06 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.