*

Nieuws Binnenland

Update: Vopak boekt hoger bedrijfsresultaat

woensdag 17 april 2019 09:00

Tankopslagebedrijf presteert beter dan verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het eerste kwartaal van 2019 een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een hogere omzet. Dit bleek woensdag na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

CFO Gerard Paulides sprak van een belangrijk kwartaal, die de opmaat markeert naar een jaar waarin het tankopslagbedrijf de eerder afgegeven outlook voor 2019 zal realiseren.

Tijdens de publicatie van de resultaten over het vierde kwartaal van 2018 half februari zei Vopak in 2019 vanwege de capaciteitsuitbreiding en het voortdurende kostenefficiƫntieprogramma een "significante" verbetering van het bedrijfsresultaat (EBITDA) te voorzien.

CFO Gerard Paulides sprak van sterke resultaten. "De winstontwikkeling loopt goed, evenals het capaciteitsuitbreidingsprogramma en de ontwikkeling van de portefeuille", aldus Paulides.

"In alle regio's stegen de resultaten, behalve in Europa, vanwege de ombouw van terminals voor de opslag van brandstof met een zwavelgehalte van 0,5 procent in verband met de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie", zei de CFO.

Het capaciteitsuitbreidingsprogramma van Vopak voorziet voor de periode 2018 - 2019 een uitbreiding van de capaciteit van 3,2 miljoen kubieke meter. Eind maart 2019 was daarvan 1,9 miljoen kubieke meter aan capaciteit in gebruik genomen. In het resterende deel van dit jaar zal 1,3 miljoen kubieke meter in gebruik worden genomen. Over de uitbreiding van de capaciteit na 2019 kon de bestuurder vooralsnog niets zeggen.

Vopak boekte in het eerste kwartaal van 2019 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, van 214,6 miljoen euro, in vergelijking tot 190,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een aangepast bedrijfsresultaat van 208 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige posten, van 84,4 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 73,0 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018.

De omzet steeg van 316,2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018 naar 324,6 miljoen euro het afgelopen kwartaal.

De bezettingsgraad bedroeg ultimo maart 2019 86 procent, tegenover 85 procent eind december 2018 en 87 procent eind maart 2018.

Recent wapenfeit is de aankondiging dat Vopak overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg voor 723 miljoen euro. De transactie zal naar verwachting in de tweede helft van 2019 worden voltooid.

Paulides zei nog terug te komen op de vraag wat het bedrijf met de opbrengsten van transactie gaat doen. "De prioriteit ligt achtereenvolgens bij het onderhouden van de schulden, uitbreiding in capaciteit en distributie aan de aandeelhouders. "Een speciaal dividend is een optie, terwijl de inkoop van eigen aandelen minder logisch is. Het liefst zouden we dit investeren, maar ik kom er na afronding van de transactie op terug", zei Paulides.

Outlook

Het concern meldde goed gepositioneerd te zijn om de wereldwijde terminalportfolio te laten groeien in overeenstemming met langetermijnmarktontwikkelingen en richt zich daarbij op 1 tot 3 kansen op industriƫle terminals en 1 tot 3 investeringsmogelijkheden voor gas in de periode 2019 - 2020.

"Een LNG-terminal in Duitsland en China zijn twee voorbeelden van toekomstige projecten die daaronder vallen", zei Paulides, eraan toevoegend onder andere in Aziƫ en Amerika te kijken naar investeringsmogelijkheden.

Het aandeel Vopak sloot dinsdag op 41,83 euro.

Update: om commentaar CFO Gerard Paulides toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 17, 2019 03:00 ET (07:00 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.