*

Nieuws Binnenland

Damrak start handelsdag vermoedelijk licht lager

donderdag 18 april 2019 08:15

Wall Street lager gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start, op de laatste handelsdag van deze week. Wall Street gaf woensdagavond nipt terrein prijs, terwijl de beurzen in Azië vanochtend lager noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,3 procent. De index steeg woensdag nog met 0,2 procent naar 566,19 punten.

Meevallende kwartaalcijfers van ASML en de positieve stemming rond financials, nadat de meeste Amerikaanse banken goede cijfers rapporteerden, gaven de beurs in Amsterdam woensdag een duwtje in de rug.

Vandaag rekenen marktanalisten evenwel op een meer terughoudende opstelling onder beleggers, doordat Euronext zowel Goede Vrijdag als paasmaandag de deuren gesloten zal houden. Wall Street gaat maandag overigens wel gewoon van start.

Amerikaans beleggers leken woensdag al de zijlijn op te zoeken en de indices bleven dichtbij huis. Op individueel aandelenniveau werd er echter wel degelijk gereageerd. Zo leverde IBM meer dan vier procent in na vrijgave van kwartaalcijfers, terwijl PepsiCo en Morgan Stanley juist procenten wonnen na cijfers.

Vandaag rapporteren onder meer Philip Morris, American Express en Schlumberger.

De olieprijs daalde woensdag licht, ondanks een afname van de Amerikaanse olievoorraden. Op een settlement van 63,76 dollar kostte een vat West Texas Intermediate 0,29 dollar of 0,5 procent minder dan dinsdag.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1300.

In Azië gaven de beurzen vanochtend terrein prijs. De beurs in Tokio daalde 0,8 procent, terwijl de Chinese beurzen ongeveer een half procent prijs inleverden.

Op het macro-economische vlak staan beleggers vandaag op scherp. In de loop van de ochtend worden namelijk de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices voor april, industrie- en diensten, voor onder meer Duitsland, Frankrijk en de eurozone vrijgegeven.

Gelet op de onzekerheid over de staat van de Europese economieën, en dan met name Duitsland, kunnen de cijfers de markten in beweging zetten. 's Middags wordt de vergelijkbare Amerikaanse inkoopmanagersindex vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

Unilever heeft in de eerste drie maanden van 2019, zoals voorzien, minder omzet behaald en zag de onderliggende groei ook terugvallen, maar minder sterk dan gevreesd. Het concern verhoogt het dividend en herhaalde outlook voor dit jaar.

Het operationele resultaat (EBITA) van Arcadis steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 10 procent, van 43 miljoen naar 47 miljoen euro. Hier rekenden analisten op 44 miljoen euro. De marge verbeterde daarbij van 7,2 naar 7,5 procent.

Het aantal lidmaatschappen van Basic-Fit steeg afgelopen kwartaal met 19 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 1,96 miljoen stuks. Daarbij steeg de omzet met 29 procent op jaarbasis tot 119,4 miljoen euro. ING mikte voorafgaand aan de cijfers op een omzet van 116,1 miljoen euro, hetgeen een omzetgroei zou betekenen van 25,3 procent.

De omzet van Sligro steeg in de eerste drie maanden van 2019 op jaarbasis van 525 miljoen naar 528 miljoen euro. Daaraan droeg Nederland 472 miljoen euro bij en België 56 miljoen euro.

De groepsomzet van Beter Bed daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 110,4 miljoen naar 97,5 miljoen. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO mikte vooraf op een fors hogere omzet van 107,9 miljoen euro. Fernand de Boer van Degroof Petercam was achteraf gezien iets realistischer met een verwachting van een omzet van 101,3 miljoen euro.

OCI wil drie nieuwe bestuurders benoemen. Dod Fraser en David Welch zouden onafhankelijk niet-uitvoerend bestuurder moeten worden en Maud de Vries uitvoerend bestuurder.

Mogelijk komen de halfgeleiders vandaag in beweging na cijfers van TSMC en slechte recensies van de nieuwe telefoon van Samsung.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index eindigde woensdag vrijwel vlak op 26.449,54 punten, de S&P 500 daalde 0,2 procent en sloot op 2.900,45 punten en de Nasdaq sloot op 7.996,08 punten, een daling van krap 0,1 procent ten opzichte van dinsdag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 18, 2019 02:15 ET (06:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.