*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Unilever hoger op groen Damrak

donderdag 18 april 2019 10:57

Cijfers indexzwaargewicht worden beloond.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 569,08 punten, geholpen door een koerswinst van Unilever na kwartaalcijfers.

Hoewel de Amsterdamse beurs de weg omhoog vond, stonden veel omringende beurzen in het rood. "Het is niet zo vreemd dat er hier en daar wat winst wordt genomen, na de rally van de afgelopen weken", aldus investmentmanager Simon Wiersma. "Anderzijds is er weinig aanleiding om een sterke koersdaling te verwachten."

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij vindt dat de Europese beurzen nog "prima" standhouden, na rode koersen in Azië vanochtend en lagere Amerikaanse futures. De winst van de AEX schrijft hij toe aan de koersstijging van Unilever na cijfers. Vooral onderliggend presteerde het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern beter dan verwacht.

Verder noemde Schutte de koerssprong van Arcadis opvallend, eveneens na publicatie van de resultaten. "De cijfers waren redelijk, maar een koerswinst van tien procent komt wat onverwacht." Schutte merkte op dat er veel shortposities in het aandeel zitten, waardoor een beweging naar boven groot kan zijn.

Op het macro-economische vlak stonden beleggers vanochtend op scherp. In de loop van de ochtend werden namelijk de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices voor april voor onder meer Duitsland, Frankrijk en de eurozone vrijgegeven.

De economische activiteit in de eurozone groeide per saldo in een iets lager tempo. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 51,6 in maart naar 51,3 in april. Het groeitempo van de Duitse industrie nam af, terwijl de krimp in Frankrijk groter werd.

"De economie in de eurozone is het tweede kwartaal met een tegenvaller begonnen", concludeerde econoom Chris Williamson van Markit donderdag. De cijfers dragen volgens Williamson bij aan de zorgen over het economische herstel nu de eenmalige factoren die de economisch activiteiten afgelopen jaar nog drukten, nauwelijks verbetering laten zien. Williamson sprak van een "zeer bescheiden groei".

Ook Schutte sprak van tegenvallende cijfers. De vraag blijft of er in het tweede kwartaal een bodem komt in de terugval van de Europese economie. "Het blijft vooralsnog te vroeg om daar een antwoord op te geven". Bedrijfscijfers worden ondertussen overwegend positief onthaald. "Maar de verwachtingen waren ook laag, na de bewegelijkheid op de beurzen in het vierde kwartaal van 2018 en het uitblijven van een concrete handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1259. De olieprijzen daalden tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging indexzwaargewicht Unilever aan kop na vrijgave van kwartaalcijfers, met een winst van 3,5 procent. Unilever behaalde in de eerste drie maanden van 2019, zoals voorzien, minder omzet, en zag de onderliggende groei ook terugvallen, maar minder sterk dan gevreesd. Volgens Citi Research zijn de resultaten "veerkrachtig" genoeg om op koers te blijven voor de doelen van 2020. ING sprak van een goede jaarstart en Bernstein concludeerde dat na Nestlé, L'Oréal en Danone ook Unilever positief wist te verrassen.

ArcelorMittal en Galapagos waren de grootste dalers met respectievelijk 1,6 en 1,3 procent.

In de AMX stonden beleggers op de banken voor de cijfers van Arcadis, dat 10,7 procent steeg. Het operationele resultaat (EBITA) van Arcadis steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 10 procent, van 43 miljoen naar 47 miljoen euro. Hier rekenden analisten op 44 miljoen euro. De marge verbeterde daarbij van 7,2 naar 7,5 procent. Volgens ING is Arcadis het jaar goed begonnen.

PostNL woog de op de koersvorming van de Midkap vanwege een ex-dividend notering. Het aandeel daalde 4,6 procent.

Basic-Fit verloor 1,7 procent na een openingswinst van circa twee procent. Het aantal lidmaatschappen van Basic-Fit steeg afgelopen kwartaal met 19 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder tot 1,96 miljoen stuks. Daarbij steeg de omzet met 29 procent op jaarbasis tot 119,4 miljoen euro. KBC Securities sprak van een solide prestatie. KBC begrijpt de positieve reactie op de cijfers vanochtend, omdat deze opnieuw het solide bedrijfsmodel van Basic-Fit benadrukken. Volgens de analisten tonen de resultaten ook aan dat Basic-Fit in staat is om een groeiend aantal leden om te zetten in klinkende munt.

Onder de lokaal genoteerde aandelen gaf Beter Bed 5,5 procent prijs, na een koerswinst van meer dan zes procent op woensdag. De groepsomzet van Beter Bed daalde het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 110,4 miljoen naar 97,5 miljoen. Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO mikte vooraf op een fors hogere omzet van 107,9 miljoen euro. Fernand de Boer van Degroof Petercam was achteraf gezien iets realistischer met een verwachting van een omzet van 101,3 miljoen euro. KBC Securities houdt evenwel vertrouwen in Beter Bed, ondanks de omzetdaling. KBC relativeert de tegenvallende omzetcijfers door te benadrukken dat het bedrijf zich in een transformatieproces bevindt.

Omzetcijfers van Sligro, die een pas op de plaats lieten zien, leverden een koersdaling van 1,3 procent op.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 18, 2019 04:57 ET (08:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.