*

Nieuws Binnenland

Lagere opening Damrak voorzien

woensdag 24 april 2019 08:27

Beleggers hebben veel nieuws te verwerken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent in het groen op 570,64 punten.

Volgens marktanalist Jasper Lawler van Londen Capital Group zal de aandacht vandaag uitgaan naar cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen. "Nadat cijfers van ZEW al een verbeterd sentiment lieten zien, zijn beleggers hoopvol dat de Duitse cijfers van vandaag vergelijkbare resultaten laten zien", aldus Lawler.

Verder verwerken beleggers in Amsterdam onder meer cijfers van Heineken, Randstad en AkzoNobel.

Wall Street boekte dinsdag winsten oplopend tot ruim een procent, daarbij geholpen door een hogere olieprijs. De S&P wist de hoogste slotstand ooit, neergezet op 20 september op 2.930,75 punten, aan te scherpen. Maar ook de Nasdaq noteerde boven de top van 29 augustus vorig jaar.

"De aandelenmarkten stegen tot recordniveaus en iedereen heeft het over een impeachment. Krijg ik hier ooit nog waardering voor van nieuwsmedia en radicaal-liberale Democraten?", vroeg de Amerikaanse president Donald Trump zich af op Twitter.

Volgens Lawler profiteerden de Amerikaanse beurzen van beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Vooral cijfers van Twitter, Hasbro en Lockheed Martin deden de beurzen goed. Volgens Lawler komt het cijferseizoen verder op gang met enkele "grote" namen die deze week met resultaten komen, als Amazon, Microsoft en Tesla.

De analist merkte op dat 80 procent van de bedrijven de verwachtingen overtrof. "Laten we wel eerlijk zijn, de verwachtingen waren laag in aanloop naar dit cijferseizoen. De markt maakte zich op voor slechte resultaten. Toch zien we keer op keer bedrijven deze lage verwachtingen overtreffen, waarbij de bedrijfsvooruitzichten sterk zijn", aldus Lawler.

Volgens de marktanalist is de markt gefocust op de staat van het Amerikaanse bedrijfsleven en de Amerikaanse economie. "Het Amerikaanse groeicijfer op vrijdag zal een belangrijke test zijn."

De Aziatische beurzen noteerden woensdag in het rood, met een min van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite. "De Aziatische beurzen slaagden er niet in te profiteren van het positieve sentiment in de Verenigde Staten", aldus Lawler van London Capital Group. "De aandelenmarkten in Azië hadden niet genoeg aanjagers op bedrijfsniveau om de weg omhoog te vinden."

De Verenigde Staten en China zullen volgende week hun gesprekken over een handelsdeal voortzetten. Dit bevestigde het Witte Huis dinsdag laat. Handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin zullen daarvoor naar Beijing reizen. De onderhandelingen beginnen op 30 april. Vervolgens zal een team onder leiding van de Chinese vice-premier Liu He op 8 mei in Washington zijn voor een vervolg.

De euro/dollar noteerde op 1,1211. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1203 op de borden.

Op een settlement van 66,30 dollar werd een vat West Texas Intermediate dinsdag 0,75 dollar, of 1,1 procent, duurder. Washington heeft aangegeven de vrijstellingen voor acht landen om toch Iraanse olie te importeren, te zullen intrekken. In de Aziatische handel vanochtend koerste de olieprijzen 0,5 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Heineken heeft in het eerste kwartaal van 2019, zoals door analisten ook verwacht, meer bier weten te verkopen. "Een positieve start van het jaar [...] ondanks het late Pasen", aldus CEO Jean-François van Boxmeer in een toelichting. De topman zei dan ook de eerder afgegeven outlook voor dit jaar te handhaven. De geconsolideerde biervolumes liepen op jaarbasis op van 50,5 miljoen naar 52,7 miljoen hectoliter. Analisten rekenden vooraf ook op 52,7 miljoen hectoliter. Dit ging gepaard met een autonome groei van 4,3 procent, terwijl analisten hadden gerekend op 3,3 procent. In het eerste kwartaal van 2018 bedroeg de groei nog 4,3 procent.

De aandeelhouders van ING hebben dinsdag niet ingestemd met decharge van het bestuur en de raad van commissarissen. Vorig jaar trof ING een schikking ter waarde van 775 miljoen euro voor een omvangrijke witwaszaak. Maar de kous lijkt nog niet af, met onder meer een zaak aangespannen door de Italiaanse toezichthouder. De aanwezige aandeelhouders stemden wel in met andere agendapunten, zoals de vaststelling van de jaarrekening 2018 en het dividendvoorstel van 0,68 euro er aandeel.

Randstad heeft in de eerste drie maanden van 2019 de omzet zien stijgen, maar autonoom op jaarbasis geen vooruitgang weten te boeken. De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar zijn wel beter dan voorzien. Randstad meldde dat de volumegroei in april duidde op voortzetting van de trends in het eerste kwartaal. Voor het tweede kwartaal wordt een lichte stijging van de brutomarge verwacht ten opzichte van het eerste kwartaal en een lichte stijging in de operationele kosten, eveneens op kwartaalbasis.

AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2019 een hogere aangepast bedrijfsresultaat behaald terwijl de omzet fractioneel steeg. Onder de streep bleef een nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders over van 65 miljoen euro. De winst per aandeel inclusief desinvesteringen daalde van 1,00 tot 0,28 euro. Uit voortgezette activiteiten bedroeg de winst per aandeel 0,46 euro, een stijging van maar liefst 30 procent.

Galapagos en MorphoSys hebben de start aangekondigd van de GECKO Fase 2-studie met MOR106 bij patiënten met eczeem.

MDxHealth heeft in het eerste kwartaal van 2019 de omzet zien stijgen, terwijl het operationele verlies terugliep. In het afgelopen kwartaal boekte MDxHealth een omzet van 4,7 miljoen dollar, hetgeen 7,2 procent meer was dan de 4,4 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2018. Het operationele verlies liep op kwartaalbasis terug van 9,6 miljoen tot 8,6 miljoen dollar. Eind maart was de kas van MDxHealth met 17,4 miljoen dollar gevuld. Het bedrijf is van mening dat dit voldoende is om de activiteiten in de komende twaalf maanden te bekostigen.

WDP heeft in de eerste drie maanden van 2019 de winst zien stijgen en herhaalde de verwachtingen voor heel dit jaar. In het afgelopen kwartaal behaalde WDP een EPRA-winst van 33,4 miljoen euro, 13 procent meer dan een jaar eerder. Het nettoresultaat kwam uit op 38,6 miljoen euro. Per aandeel was dit 1,68 euro, tegenover 1,97 euro in 2018. WDP herhaalde de verwachting voor 2019 van een EPRA-winst van 6,50 euro per aandeel, wat een stijging van 8 procent zou betekenen.

Batenburg Techniek heeft in het eerste kwartaal van 2019 bij alle divisies een hogere omzet en bedrijfsresultaat geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Batenburg sprak van een goed gevulde orderportefeuille, hoewel de orderinstroom een een wisselend beeld liet zien.

Basic-Fit heeft het voornemen om Fitland over te nemen, de op twee na grootste uitbater van fitnessclubs in Nederland. Dit maakte Basic-Fit woensdagochtend bekend, zonder financiele details te noemen.

Alumexx heeft besloten om de publicatie van het jaarverslag 2018 met enkele dagen uit te stellen. Accountantsbureau AVM Controlepraktijk zei meer tijd nodig te hebben.

Van Lanschot Kempen heeft in het eerste kwartaal van 2019 een hoger nettoresultaat behaald, vooral dankzij boekwinsten uit verkochte belangen en deelnemingen.

ICT Group heeft in het eerste kwartaal van 2019 meer omzet en onderliggend resultaat geboekt en herhaalde de outlook voor dit jaar. Het bedrijf verwacht een verdere groei van de omzet en het operationeel resultaat in 2019. In het lopende boekjaar blijft het bedrijf zich concentreren op groei.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won dinsdag 0,6 procent op 26.656,39 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,9 procent naar 2.933,68 punten en techbeurs Nasdaq ging er 1,3 procent op vooruit en eindigde op 8.120,82 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 24, 2019 02:27 ET (06:27 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.