*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AkzoNobel en Heineken lager op rood Damrak

woensdag 24 april 2019 10:35

Cijfers Randstad wel beloond.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend in het rood. Rond de klok van half elf verloor de AEX 0,4 procent op 568,12 punten.

Ondanks dat de beurzen vanochtend in het rood koersten, staan alle seinen volgens investment manager Simon Wiersma van ING nog op groen. "De druk om in te stappen of bij te kopen neemt steeds verder toe. Veel professionals zullen bij steeds verder oplopende koersen alsnog naar de markt moeten komen om niet te ver achter te blijven bij hun benchmark. Dit kan leiden tot een moment van 'capitulatie', al verwacht ik dit nog niet op korte termijn", aldus Wiersma.

Ook vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management stelt dat beleggers "niets te klagen hebben". "Hier en daar wordt vanochtend wat winst genomen, maar de beurzen blijven er goed bij liggen."

Volgens Vermeulen lieten Amerikaanse bedrijven zich vooralsnog van hun beste kant zien, met sterke cijfers, en ook in Nederland waren er vanochtend "goede" en "meevallende" resultaten. De vermogensbeheerder wees hier op publicaties van Heineken en Randstad, terwijl de resultaten van AkzoNobel juist "niet sterk" waren.

Door de hogere olieprijs en meevallende economische groeicijfers, neemt naar verwachting de druk op de inflatie in de VS binnenkort wel weer wat toe, merkte investmentmanager Wiersma van ING op. "De kans bestaat dat dan de speculatie over een renteverhoging van de Fed weer op tafel komt", aldus Wiersma. "Op dit moment wordt dat niet door de markt ingeprijsd. Ook hier verwacht ik dat het nog wel even kan duren voordat de 'rentevrees' weer terugkomt."

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in april ia gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde naar 99,2.

De euro/dollar noteerde op 1,1217. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1203 op de borden. De olieprijzen daalden met 0,6 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Randstad 3,9 procent na cijfers. De uitzender zag in eerste drie maanden van 2019 de omzet stijgen, maar autonoom op jaarbasis wist het geen vooruitgang te boeken. De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar waren wel beter dan voorzien. In een reactie verhoogde KBC Securities het koersdoel voor Randstad van 44,50 naar 49,00 euro bij handhaving van het Houden advies. "Randstad heeft over het eerste kwartaal van dit jaar sterke cijfers gepubliceerd en wint in de meeste regio's marktaandeel", concludeerde KBC.

Adyen steeg met 0,5 procent en ASML maakte een pas op de plaats. Samsung zal zijn investeringen in logic en foundry opvoeren tot 116 miljard dollar tot 2030 en dat is goed nieuws voor de Nederlandse halfgeleidersector, zo merkte NIBC op.

AkzoNobel moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,7 procent, nadat de omzet fractioneel steeg en het aangepast bedrijfsresultaat eveneens steeg in het afgelopen kwartaal. Onder de streep bleef een nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders over van 65 miljoen euro. De winst per aandeel inclusief desinvesteringen daalde van 1,00 tot 0,28 euro. Analist Wim Hoste van KBC waardeert de inspanningen van AkzoNobel om de winstgevendheid te verhogen door kostenbesparingen en prijsverhogingen. Dit zal de margegroei versnellen, verwacht de analist. ING benadrukte dat de cijfers van AkzoNobel ruim onder de verwachtingen uitkwamen. De analisten van ING verwachten daarom dat de winstramingen voor dit jaar met zo'n 5 procent zullen worden verlaagd.

Ook cijfers van Heineken konden niet op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel daalde met 0,2 procent, ondanks dat de brouwer in het eerste kwartaal meer bier wist te verkopen. De geconsolideerde biervolumes liepen op jaarbasis op van 50,5 miljoen naar 52,7 miljoen hectoliter. Jefferies oordeelde dat Heineken de verwachtingen overtrof en ABN AMRO sprak van meevallende cijfers. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor de brouwer met 5 euro naar 100,00 euro. De autonome groei van Heineken in het eerste kwartaal was met 4,3 procent flink hoger dan de 2,6 procent waarop KBC had gerekend. De consensus lag op een stijging van 3,3 procent.

In de Midcap was Takeaway.com de grootste stijger met 1,6 procent, gevolgd door Basic-Fit met 1,1 procent. De uitbater van fitnessclubs is van plan Fitland over te nemen voor een niet nader genoemd bedrag. Het betreft 37 clubs.

AMG daalde met 1,7 procent.

Onder de kleinere aandelen schreef Van Lanschot 0,4 procent bij na cijfers. De onderneming behaalde in het eerste kwartaal van 2019 een hoger nettoresultaat, vooral dankzij boekwinsten uit verkochte belangen en deelnemingen.

Het lokaal genoteerde Batenburg Techniek steeg met 1,3 procent, eveneens na resultaten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 24, 2019 04:35 ET (08:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.