*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 start handelsdag vermoedelijk licht lager

dinsdag 30 april 2019 08:03

Wall Street sloot op recordniveaus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht lager van start. Wall Street sloot maandagavond fractioneel hoger, waarbij de S&P 500 index zijn hoogste stand ooit wist aan te scherpen. In Azië is het beeld vanochtend verdeeld.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak, na onder meer een positief ontvangen cijferrapportage van Philips, de handelsweek nog met een winst van 0,2 procent op 568,01 punten.

"Zolang de winsten en winstverwachtingen van bedrijven niet tegenvallen, kunnen de koersen nog wat verder oplopen", denkt investment manager Simon Wiersma van ING. Maar, zo waarschuwt Wiersma, van euforie of overdreven optimisme, "is nog lang geen sprake."

Op Wall Street leken beleggers zich maandag op te trekken aan de tot nu toe beter dan verwachte kwartaalcijfers. De winsten waren zeer bescheiden, maar desalniettemin sloten de S&P 500 en techbeurs Nasdaq op een all time high. In het lopende jaar bedraagt de stijging voor de S&P 500 nu meer dan 18 procent.

Maandag nabeurs kon Alphabet, moederbedrijf van Google, evenwel niet aan de verwachtingen voldoen. De omzetgroei in het eerste kwartaal op jaarbasis van 17 procent viel lager uit dan de consensusinschatting vooraf van analisten, terwijl de winst onder druk stond, onder meer vanwege een boete van 1,5 miljard dollar die het concern kreeg van de Europese Commissie voor machtsmisbruik.

In de elektronische handel nabeurs verloor het aandeel meer dan zeven procent, na een winst in de reguliere handel van 1,5 procent. De afgelopen 12 maanden is de beurswaarde van Alphabet echter al met meer dan een kwart opgelopen.

De olieprijs herstelde maandag iets van de dip eind vorige week. Een vat West Texas Intermediate werd op een settlement van 63,50 dollar, 0,3 procent duurder. Vrijdag werd een vat olie nog bijna 3 procent minder waard nadat de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw de oproep deed aan de OPEC om de prijzen te verlagen.

De euro zit daarnaast de afgelopen handelsdagen in de lift ten opzichte van de dollar. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1188. Vrijdag bodemde de euro nog op een stand van 1,1123.

In Azië kwam uit een officieel groeicijfer naar voren dat de maakindustrie in China in april vertraagde, na een sterk herstel in maart. Het cijfer liet nog altijd groei zien en een minder sterk dalende vraag uit het buitenland.

De beurzen in Hong Kong daalden enkele tienden van een procent, terwijl de Shanghai Composite in het groen noteerde.

Beleggers krijgen vandaag een stroom aan macrocijfers te verwerken, met in Europa onder meer de economische groei in de eurozone en inflatiecijfers. In Amerika staan daarnaast de S&P Case-Schiller huizenprijzenindex, het consumentenvertrouwen, de aanstaande woningverkopen en de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Heineken rondde een vorig jaar aangekondigde deal met China Resources formeel af. Heineken wordt voor 40 procent een minderheidspartner in China Resources Beer voor circa 3,1 miljard Amerikaanse dollar..

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beboete Flow Traders voor het overtreden van de transactierapportageverplichting. De flitshandelaar krijgt een bestuurlijke boete van 100.000 euro opgelegd omdat het van 21 maart tot 20 juli 2017 "gegevens over 140.500 transacties niet tijdig aan de AFM heeft gemeld", aldus de toezichthouder.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Signify van 25,00 naar 26,00 euro, bij een ongewijzigd Gelijkgewogen advies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg maandag 0,1 procent tot de hoogste stand ooit van 2.943,03 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde op een record van 8.161,85 punten, wat ten opzichte van vrijdag een stijging van 0,2 procent betekende. De Dow Jones index hield het bij een fractionele stijging tot 26.554,39 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 02:03 ET (06:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.