*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: beperkte winsten op Damrak

dinsdag 30 april 2019 10:31

Veel macro-cijfers op de agenda.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste dinsdag gedurende de ochtend vlak. Rond de klok van half elf steeg de AEX fractioneel tot 568,16 punten.

"Aandelenmarkten kruipen langzaam omhoog, terwijl het rustig is geworden op de obligatiemarkten", aldus investment manager Friso Rengers van ING. "Door de overwegend zeer lage rentes in grote delen van de wereld zoeken beleggers onder andere naar het dividendrendement van aandelen. Ook zoeken internationale geld- en obligatiebeleggers de veiligheid én relatief hoge rente van de Amerikaanse dollar", aldus Rengers. "Wellicht verklaart dat deels de huidige marktsituatie."

De Europese beurzen profiteerden bovendien van lichte winsten in de Verenigde Staten maandagavond. De indices stegen gisteren richting de recordstanden van enkele dagen geleden. "Meevallende winsten, stevige groei en een centrale bank die de rente niet hoeft te verhogen, zijn gunstige factoren voor het aandelensentiment", aldus Rengers. Wel merkte de investment manager van ING op dat de cijfers van Alphabet tegenvielen.

"De advertentie-inkomsten vielen tegen en er werd ook een boete van 1,7 miljard dollar van de Europese Commissie geboekt, waardoor de winst lager was. De groei was weliswaar aardig met 15%, maar viel toch niet goed bij beleggers", aldus Rengers.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Franse consumentenprijzen in april iets harder zijn gestegen op jaarbasis. Het Duitse consumentenvertrouwen bleek stabiel in mei en de werkloosheid in Duitsland nam af.

Vanmiddag komen er macrocijfers uit de VS, namelijk de Chicago PMI. "Een index die al twee jaar een vlakke trend laat zien", aldus Rengers. "De Employment Cost Index die ook uitkomt, vertoont daarentegen juist een stijgende trend en kan als een inflatoire factor gezien worden in de VS."

"Morgen horen we meer van de Federal Reserve bij monde van voorzitter Powell, onder andere over hoe de centrale bank tegen de inflatie aankijkt."

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1200. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen maandag bewoog het muntpaar op 1,1187. De olieprijzen stegen tot 0,4 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen liet vooral ArcelorMittal beweging zien, met een verlies van 0,9 procent. Galapagos ging aan kop met 1,3 procent.

In de AMX verloor Besi 5,9 procent in de nasleep van tegenvallende cijfers van Samsung vanochtend in Seoel en het aandeel noteerde daarnaast ex-dividend.

Signify won juist 1,6 procent, na een koersdoelverhoging van Morgan Stanley van 25,00 naar 26,00 euro bij handhaving van het Gelijkgewogen advies. Analisten van de Amerikaanse zakenbank stelden de ramingen voor het lichtbedrijf iets bij, vanwege lagere belastingen, minder hoge herstructureringskosten en minder waardevermindering na implementatie van de nieuwe boekhoudregels IFRS 16.

Onder de kleinere aandelen gaven ForFarmers en NIBC respectievelijk 2,5 en 4,0 procent prijs, vanwege ex-dividendnoteringen. Van Lanschot Kampen won 0,7 procent.

Het lokaal genoteerde FNG steeg 3,6 procent na "uitstekende cijfers", aldus ING.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 04:31 ET (08:31 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.