*

Nieuws Binnenland

Philips geeft AEX-index impuls

dinsdag 30 april 2019 17:42

AMSTERDAM (AFN) - Philips was voor de tweede dag op rij de sterkste stijger bij de hoofdfondsen op de aandelenbeurs van Amsterdam. Beter dan verwachte kwartaalresultaten van het zorgtechnologieconcern gaven het aandeel maandag al een impuls. Dat effect leek een dag later nog na te ebben. De AEX-index eindigde met winst. Andere Europese graadmeters lieten een gemengd beeld zien.

De AEX-index sloot 0,6 procent hoger op 571,60 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 816,28 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 procent, Londen verloor 0,3 procent.

Naast Philips, dat 2,6 procent aan beurswaarde won, gaven ook levensmiddeleproducent Unilever en olie- en gasreus Shell de AEX-index een zetje. Vopak verloor 0,6 procent na een, volgens het bedrijf ,,ongegronde", claim voor een schadevergoeding van bijna 1,4 miljard dollar in Maleisiƫ over een eerdere gronddeal.

Staalconcern ArcelorMittal kampte met de afzwakkende bedrijvigheid in de Chinese industrie en was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,3 procent. Ook elders in Europa verloren grondstofbedrijven. In de MidKap in Amsterdam stond metalenspecialist AMG (min 2,4 procent) bij de sterkste dalers.