*

Nieuws Binnenland

AEX sluit hoger

dinsdag 30 april 2019 17:46

Philips opnieuw bovenaan.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. De AEX steeg 0,6 procent op een slot van 571,60 punten.

"De AEX lijkt de opwaartse trend goed vast te houden", menen analisten van online broker Lynx. Zij verwachten dan ook dat deze positieve trend intact blijft.

De inkoopmanagersindex voor de fabrieksindustrie daalde van 50,5 in maart naar 50,1 in april, volgens het statistiekbureau van China. Het cijfer was lager dan de analistenvoorspelling van 50,4.

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal iets sterker is gegroeid dan in de drie maanden ervoor terwijl de werkloosheid onverwacht daalde.

"De risico's voor de 1,1 procent groeivoorspelling van de Europese Centrale Bank voor dit jaar lijken er ineens op te wijzen dat de groei in de eurozone dit jaar onderschat is. Er kan uiteraard nog een hoop gebeuren dit jaar -- Amerikaanse tarieven op Europese auto's, een verdere vertraging in China etc. -- maar voor nu lijkt het groeizaadje voor de Eurozone in ieder geval ontkiemd te zijn. Het bloeien volgt wellicht later dit jaar", zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

De inflatie in Duitsland trok aan in april, maar dat had vooral te maken met de timing van Pasen. Het consumentenvertrouwen in Duitsland komt in de maand mei waarschijnlijk stabiel uit, voorspelde onderzoeksbureau GfK.

Verder bleek het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten verbeterd, terwijl de aanstaande woningverkopen op maandbasis stegen.

Woensdag zal de meeste aandacht uitgaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve, hoewel geen wijzigingen worden voorzien. In grote delen van Europa, waaronder op het Damrak, blijven de beursvloeren leeg vanwege de viering van de Dag van de Arbeid.

De euro/dollar werd rond het slot in Amsterdam verhandeld op 1,1202. Dinsdagochtend vroeg noteerde het muntpaar rond 1,1200. Olie werd dinsdag duurder.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Philips net als maandag koploper. Het aandeel steeg 2,6 procent. De tegenvallende macrodata uit China drukten het aandeel van ArcelorMittal, dat 1,3 procent verloor.

In de AMX verloor Besi 6,7 procent in de nasleep van tegenvallende cijfers van Samsung vanochtend in Seoel. Het aandeel noteerde daarnaast ex-dividend. AMG moest 2,4 procent laten gaan.

OCI won juist 3 procent.

Signify profiteerde niet van een koersdoelverhoging van Morgan Stanley van 25,00 naar 26,00 euro bij handhaving van het Gelijkgewogen advies. Analisten van de Amerikaanse zakenbank stelden de ramingen voor het lichtbedrijf iets bij, vanwege lagere belastingen, minder hoge herstructureringskosten en minder waardevermindering na implementatie van de nieuwe boekhoudregels IFRS 16. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Onder de kleinere aandelen gaven ForFarmers en NIBC respectievelijk 1,7 en 4,7 procent prijs, vanwege ex-dividendnoteringen. Alfen Beheer ging aan kop met een winst van 3,6 procent.

Het lokaal genoteerde Ajax steeg in aanloop naar de eerste halve finale wedstrijd in de Champions League, dinsdagavond in Londen tegen Tottenham Hotspur, met ruim 3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurs in Amsterdam noteerden de Amerikaanse indexen lager op Wall Street. De S&P 500 verloor 0,3 procent na maandag nog een nieuwe recordstand te hebben bereikt. De Nasdaq liet zijn record van maandag ook los en daalde zelfs 1,1 procent. De Dow Jones index stond 0,1 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 11:46 ET (15:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.