*

Nieuws Binnenland

Groei Nederlandse industrie loopt terug

woensdag 1 mei 2019 09:03

Laagste niveau in bijna drie jaar.

(ABM FN-Dow Jones) Het groeitempo van de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in april gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van Nevi en Markit.

De inkoopmanagersindex daalde van 52,5 naar 52,0, het laagste niveau in bijna drie jaar en onder het langetermijngemiddelde van 52,7.

Dit kwam door de geringe toename van de nieuwe orders, waarbij de exportorders beter presteerden dan de binnenlandse orders, aldus Nevi. De achterstanden werden in het hoogste tempo in vier jaar weggewerkt, wat wijst op overcapaciteit. De voorraad gereed product daalde voor de eerste keer in zeven maanden. Desondanks bleef de arbeidsmarkt robuust en nam de werkgelegenheid opnieuw toe, constateerde Nevi.

Professor Bart Vos, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg, sprak van positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. "Een andere positieve uitkomst is dat Nederlandse producenten optimistisch blijven over hun groeikansen in het komende jaar. Kanttekening is wel dat dit optimisme op het laagste niveau sinds november 2015 is beland, maar er is zeker geen sprake van overheersende somberheid", aldus Vos.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei van de industrie, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 01, 2019 03:03 ET (07:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.