*

Nieuws Binnenland

Datahonger klanten stuwt omzet VEON (3)

donderdag 2 mei 2019 07:59

N i e u w bericht, vervangt: VEON haalt fors meer omzet uit datanetwerken

AMSTERDAM (AFN) - Telecombedrijf VEON heeft de voorbije maanden op eigen kracht meer omzet behaald. Vooral de datahonger van klanten zorgden er voor dat er meer geld werd verdiend. Wisselkoerseffecten pakten voor het bedrijf, dat vooral in opkomende markten actief is, ongunstig uit.

De omzet van VEON in het eerste kwartaal van dit jaar steeg op basis van gelijke wisselkoersen met 7,4 procent naar 2,1 miljard dollar. De omzet die het bedrijf genereerde uit zijn datanetwerken steeg met ruim een kwart. Oekraïners en Pakistani maakten tot 94 procent meer gebruik van mobiel internetverkeer via VEON. In Bangladesh was de groei ruim een derde. Daarmee betaalden eerdere investeringen zich volgens VEON uit.

Financieel directeur Trond Westlie verwees in een toelichting in het bijzonder op de kansen die er liggen in opkomende markten voor VEON. De digitalisering is in veel landen waar het bedrijf actief is nog niet volledig tot wasdom gekomen, hetgeen goed nieuws is voor de toekomst van VEON.

Volgens VEON was er sprake van een negatief effect van valutaschommelingen van 291 miljoen dollar. De totale omzet viel daardoor 5,6 procent lager uit.

Het bedrijfsresultaat van VEON steeg op eigen kracht met ruim 10 procent. Met name de operationele prestaties in Rusland, Pakistan, Oekraïne en Bangladesh stemden het bedrijf tevreden. Al met al viel het bedrijfsresultaat 37 procent hoger uit. VEON profiteerde onder meer van eenmalige inkomsten van 350 miljoen dollar als gevolg van een herziene samenwerkingsovereenkomst met de Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson. Wisselkoerseffecten zorgden daartegenover voor een negatief effect van 119 miljoen dollar.

VEON handhaafde zijn verwachtingen. De omzet zal daarbij op eigen kracht 1 tot 3 procent stijgen. Qua bedrijfsresultaat mikt VEON op een groei van 1 tot 6 procent autonome groei. Verder wil VEON de kosten omlaag brengen. De vrije kasstroom zal dit jaar uitkomen op circa 1 miljard dollar.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)