*

Nieuws Binnenland

BEURZEN AMG keldert op rood Damrak (2)

donderdag 2 mei 2019 09:45

N i e u w bericht, vervangt: AEX opent in het rood

AMSTERDAM (AFN) - Metalenspecialist AMG ging donderdag in de uitverkoop op het Damrak na een winstalarm. De Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers kregen na een vrije dag een hoop bedrijfsresultaten voor de kiezen en verwerkten nog het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Op het Damrak kwamen zwaargewichten Shell en ING met kwartaalberichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent in de min op 567,09 punten. De MidKap daalde ook 0,8 procent, tot 809,64 punten. Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Bij de middelgrote bedrijven kelderde AMG 12,5 procent. De metalenspecialist verlaagde zijn winstverwachting voor heel 2019. Het bedrijf kampt bij zijn Critical Materials-divisie met een sterke daling van de prijzen.

ING behoorde tot de staartgroep bij de hoofdfondsen met een min van 1,5 procent. De bank boekte afgelopen kwartaal minder winst door de kosten in verband met het antiwitwasbeleid. Informatieleverancier RELX zakte 2,3 procent na een adviesverlaging door Barclays. Levensmiddelenconcern Unilever (min 1,6 procent) noteerde ex-dividend. Shell won 0,4 procent. De winst van het olie- en gasbedrijf nam afgelopen kwartaal af, maar viel hoger uit dan analisten hadden verwacht.

ForFarmers zakte 8,4 procent. Het veevoerbedrijf zag de winstgevendheid in het eerste kwartaal sterk afnemen. Ajax won 3,6 procent na het winnen van de eerste halve eindstrijd in de Champions League.

In Londen ging Metro Bank 18 procent onderuit. De kwartaalresultaten van de Britse bank werden getroffen door een boekhoudkundige fout. De Franse bank BNP Paribas won in Parijs 1,1 procent na een stijging van de kwartaalwinst.

Volkswagen klom 2,5 procent in Frankfurt. De Duitse autobouwer boekte afgelopen kwartaal meer omzet en hield vast aan de eerder uitgesproken verwachtingen. Modewebwinkel Zalando daalde 1,2 prcocent na een handelsupdate. Moedehuis Hugo Boss zakte 3 procent na tegenvallende resultaten.

De euro bleef vrijwel onveranderd op 1,1196 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 63,33 dollar. Brent kostte 0,5 procent minder op 71,85 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)