*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: bedrukte stemming in Amsterdam

donderdag 2 mei 2019 11:04

AMG, ForFarmers en Kiadis Pharma fors afgestraft.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,5 procent op 569,04 punten.

Beleggers verwerken vanochtend diverse cijfers van onder meer ING Groep en Royal Dutch Shell. Bovendien werd een winstwaarschuwing van AMG flink afgestraft.

Ook reageren beleggers op het rentebesluit van de Federal Reserve van woensdagavond. De Fed hield de rente onveranderd en verwacht dat voorlopig zo te houden. "Er was een aantal marktparticipanten dat gehoopt had op hints op lagere rentes", aldus Bob Homan, hoofd Investment Office bij ING.

De Amerikaanse president Donald Trump liet deze week via Twitter weten dat de rente wel een procent naar beneden kon.

Intussen hield de markt er volgens Homan ook rekening mee dat de volgende stap een verlaging zou zijn. "Fed-voorzitter Powell ziet echter liever een stabiele rente en gaf expliciet aan zich niet te laten bewegen door politieke overwegingen op korte termijn." Er kwamen gisteren ook nog sterke cijfers over de arbeidsmarkt uit, die het verhaal van Powell voorlopig ondersteunen, aldus Homan.

Vanochtend deden de Europese beurzen een stap terug. "Ik hoor een aantal mensen alweer spreken over het oude adagium "Sell in May and go away, but remember to be back in September". Een van de weinige anomalieën die voor veel beurzen statistisch aantoonboor was", aldus Homan. "Net als de meeste anomalieën is de relevantie ervan na de ontdekking een stuk zwakker geworden. Een korte blik op de afgelopen 15 jaar leert mij dat het effect er niet meer is."

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in de stand van de Europese industrie. De Franse industrie krimpt niet meer, terwijl de activiteit in de Spaanse en Duitse industrie steeg De krimp in Italië en de eurozone in het geheel bleek bovendien minder groot.

De euro/dollar noteerde op 1,1210. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1193 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1241 op de borden. De olieprijzen daalden tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen werden de cijfers van de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell beloond met een koerswinst van 1,2 procent. Volgens ING stelde de oliereus niet teleur in het najagen van zijn doelstellingen en het aandeel biedt een goede opwaartse ruimte, maar de volatiele olieprijs kan wel leiden tot lagere tarieven in de tweede helft van het jaar.

De cijfers van ING Groep werd vrijwel neutraal ontvangen. ING steeg 0,4 procent. De eerstekwartaalcijfers van ING laten volgens Jefferies zien dat de bank op koers ligt met zijn plannen, hoewel de onderliggende kosten tegenvielen. De winst voldeed wel aan de verwachtingen en de omzet werd gestuwd door een positieve impact van de verkoop van de Indiase bank Kotak, zo merkten de analisten op. Morgan Stanley sprak van gemengde resultaten.

Unilever woog daarnaast met een verlies van 1,3 procent, vanwege een ex-dividendnotering, op de hoofdindex.

In de AMX was AMG de gebeten hond met een verlies van 10,5 procent na een winstwaarschuwing, vanwege de recente sterke prijsdalingen van vanadium. Een duidelijke tegenvaller, stelde analist Stijn Demeester van ING in een reactie. De analist stelde wel dat de doelstellingen voor de komende vijf jaar van AMG troost bieden voor een tegenvallend 2019.

Wereldhave steeg met 2,1 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor ForFarmers maar liefst 7,5 procent. Het veevoerbedrijf realiseerde in het eerste kwartaal van 2019 een sterke daling van het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITDA) en het bedrijf verwacht voor heel dit jaar weinig verbetering.

Kiadis Pharma verloor daarnaast 4,4 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor Kiadis van 23,00 naar 16,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Jefferies ziet een toegenomen kans dat Kiadis op korte termijn geld nodig heeft. Dit zou voor een "significante" verwatering van het aandeel zorgen.

Het lokaal genoteerde Veon steeg met 0,9 procent na cijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 02, 2019 05:04 ET (09:04 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.