*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 wacht vermoedelijk vlakke opening

vrijdag 3 mei 2019 08:08

Wall Street sloot wederom lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting neutraal van start. Wall Street gaf donderdag voor de tweede handelsdag op rij terrein prijs.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De AEX index daalde donderdag nog 0,9 procent tot 566,51 punten.

Wall Street sloot donderdag opnieuw lager, net als een dag eerder. Veel aandacht ging donderdag opnieuw uit naar de Federal Reserve, dat woensdagavond zijn rentebesluit bekendmaakte. Ook een fors lagere olieprijs drukte het sentiment.

De Amerikaanse centrale bank maakte duidelijk dat men vooralsnog niet van plan is om een andere koers te varen met zijn rentebeleid. De markt hoopte evenwel vooraf op een verruimingsgezinde Fed en mogelijke hints over toekomstige renteverlagingen.

"De Fed was niet per se ontzettend 'havikachtig' maar wel meer dan verwacht", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Banken deden het redelijk goed in New York. Citigroup, Morgan Stanley en Bank of America stegen gemiddeld zo'n 0,6 procent in navolging van het rentebesluit van de Fed. Een meer 'havikachtige' Fed is gunstig voor bankaandelen.

De Amerikaanse olieprijs daalde daarnaast met bijna drie procent naar 61,81 dollar. Woensdag daalde de olieprijs ook al, onder druk van een forse stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Die liepen afgelopen week met bijna 10 miljoen vaten op.

De lagere olieprijs drukte aandelen in de energiesector. Exxon Mobil en Chevron leverden achtereenvolgens 1,8 en 1,2 procent in.

Banenrapport

Vandaag zijn alle ogen gericht op de vrijgave van Amerikaanse banenrapport, dat wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste macrocijfer.

Economen geraadpleegd door MarketWatch rekenen op een banengroei in april met 217.000 stuks. Dat is meer dan het gemiddelde van 180.000 in het eerste kwartaal. Volgens kenners zou de sterkere banengroei deels verklaard kunnen worden door het feit dat de Amerikaanse overheid nu al mensen aanneemt die meehelpen met de volkstelling die 1 april 2020 plaatsvindt, de zogenoemde Census2020.

In Aziƫ waren vanochtend de Japanse- en Chinese beurzen gesloten in verband met een feestdag. De andere beurzen bleven dichtbij huis.

Naast het banenrapport hebben beleggers vandaag oog voor de inflatie in de eurozone in april en, vooral, de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in april.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Air France-KLM steeg in het eerste kwartaal van het jaar op jaarbasis met 3,1 procent naar 5.986 miljoen euro. Negatieve wisselkoerseffecten drukten voor 65 miljoen euro op de omzet. Analisten hadden gerekend op een stijging naar 5.947 miljoen euro. Het operationeel resultaat kwam uit op 303 miljoen euro negatief, een daling van 185 miljoen euro. Dit is iets minder dan de verwachting van analisten. Zij hadden gerekend op 287 miljoen.

Berenberg verhoogde vrijdag het koersdoel voor Philips van 40,00 naar 44,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Het hogere koersdoel is vooral het gevolg van opwaartse bijstellingen van de ramingen. Berenberg schroefde de verwachtingen voor de omzet en aangepaste winst per aandeel met respectievelijk 2 en 3 tot 4 procent op.

Brunel zag de omzet in het eerste kwartaal met 25 procent oplopen naar 266 miljoen euro, met een 18 procent hogere brutowinst van 59,1 miljoen euro. Brunel stelde dat de verwachtingen er "zeer goed" uitzien, met klanten die van plan zijn om in de komende jaren "significante" investeringen te doen in de kernmarkten van het bedrijf.

De bijdrage voor Sif, dat wil zeggen de omzet minus de kosten voor grondstoffen, werk door onderaannemers, logistiek en andere externe projectgerelateerde posten, kwam in het eerste kwartaal van 2019 uit op 18,8 miljoen euro. Een kwartaal eerder was dit nog 17,3 miljoen euro. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITDA) was 4,1 miljoen euro, tegen een nipte winst van 0,3 miljoen euro een kwartaal eerder.

Arcadis benoemt Kelly Farrell per 10 mei als CEO van zijn architectendochter CallisonRTKL. Tim Neal treedt als topman na twee jaar terug.

Heineken betreedt de biermarkt in Ecuador door een meerderheidsbelang te nemen in Biela Ecuador. Financiƫle details werden niet bekendgemaakt.

ForFarmers is gestart met het inkopen van eigen aandelen. Het veevoerbedrijf zal gedurende een periode van 18 maanden eigen aandelen inkopen ter waarde van 30 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index leverde donderdag 0,5 procent in op een slot van 26.307,79 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2.917,52 punten en de Nasdaq verloor op een slotstand van 8.036,77 punten, ook 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 03, 2019 02:08 ET (06:08 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.