*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: opgelaaide handelsoorlog zet AEX flink lager

maandag 6 mei 2019 11:19

Geen stijgers in Amsterdamse hoofdindex.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week diep in het rood begonnen. Kort na de klok van elf uur noteerde de AEX 1,8 procent lager op 558,41 punten.

Aanleiding voor deze daling is de opgelaaide handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, nu de Amerikaanse president Donald Trump van plan is om aan het einde van de week de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen te verhogen van 10 naar 25 procent. Daarbovenop wil Trump ook nog eens 325 miljard aan andere goederen uit Chinese belasten met dit tarief.

"Dat zou er flink inhakken en daarmee staat de handelsoorlog weer helemaal bovenaan de agenda van de beleggers", zei analist Corné van Zeijl van Actiam voor de camera van ABM Financial News.

"Feit is dat net nu een akkoord in zicht leek, de onzekerheid over een deal weer is toegenomen", volgens investment manager Simon Wiersma van ING. "Als er iets is waar beleggers niet van houden, is het onzekerheid."

Beijing liet maandag via een overheidswoordvoerder weten door te gaan met de voorbereidingen voor een geplande ronde onderhandelingen in Washington op woensdag. Het is niet duidelijk of de hoogste Chinese handelsgezant, vice-premier Liu He, daarbij aanwezig is, volgens Bloomberg.

De actie van Trump is duidelijk een onderhandelingstactiek, meent analist Van Zeijl. Hij houdt wel een slag om de arm. "Met Trump weet je het nooit dus je zal enigszins voorzichtig moeten zijn. Als de deal wordt afgekapt, dan zal dat een enorme impact gaan hebben op de wereldwijde handel en daarmee de wereldwijde economie. Maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit."

De Chinese aandelenmarkten stonden maandag fors onder druk door het nieuws. De Shanghai Composite, weer open na een lang weekend, daalde 5,6 procent. De Hang Seng verloor 2,9 procent. De Japanse Nikkei is maandag nog gesloten en kan dinsdag pas reageren op de nieuwste ontwikkelingen.

In Europa kleuren de aandelenmarkten maandag ook rood. In Londen wordt vanwege een 'bank holiday' niet gehandeld.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de dienstensector in de eurozone in april minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex die de economische activiteit meet, kwam vorige maand uit op 52,8. In maart groeide de dienstensector nog harder, met een indexniveau van 53,3.

Daar waar de grootste twee economieën, Duitsland en Frankrijk in april herstel lieten zien, bleek de economische activiteit in Zuid-Europa verzwakt. De dienstensectoren in Italië en Spanje groeiden afgelopen maand minder hard.

"De economie heeft wat aan momentum verloren bij de start van het tweede kwartaal en de groei blijft alarmerend zwak , aldus econoom Chris Williamson van Markit.

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in maart stabiel gebleven ten opzichte van de maand ervoor. Op jaarbasis stegen de verkopen met 1,9 procent. Verder is de macro-economische agenda maandag leeg.

Ook olie werd maandag goedkoper vanwege de handelsperikelen tussen de VS en China. De olieprijs kreeg geen steun van het bericht dat Amerika oorlogsschepen naar het Midden-Oosten stuurt als waarschuwing aan het adres van Iran. Een vat West Texas Intermediate werd bijna 2 procent minder duur op 60,78 dollar.

De euro noteerde richting het eind van de ochtend op 1,1186 dollar. Vrijdag verhandelde het muntpaar op 1,1198.

Stijgers en dalers

Er waren maandagochtend geen stijgers in de AEX. Met een min van 0,7 procent hielden Ahold Delhaize en KPN de schade het meest beperkt.

Volgens Kepler Cheuvreux duidt de kwartaalupdate van investeerder Brookfield op mogelijke plannen om een overnamebod te doen op KPN, iets dat Bloomberg een aantal maanden geleden ook al meldde. Wanneer wordt gekeken naar de overwegingen die Brookfield geeft voor een investering, dan past het Nederlandse telecombedrijf in het plaatje, aldus Kepler.

ArcelorMittal bungelde onderaan, met een verlies van 5,2 procent. Het staalbedrijf kondigde aan de productie in Europa tijdelijk te verlagen, onder meer vanwege de stijgende importen, zwakkere vraag en te weinig bescherming vanuit Brussel.

In de Midcap was het beeld nauwelijks anders. Ook daar kleurden de meeste aandelen rood. ASM Internationaal daalde bijna 4 procent en Besi 3,6 procent. Aperam en AMG verloren zo'n 2,2 procent.

Flow Traders steeg als enige 1,0 procent vanwege de toegenomen marktvolatiliteit.

Takeawaycom kreeg vrijdagavond een koersdoelverhoging van Jefferies van 59,00 naar 70,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De koersdoelverhoging volgt nadat de analisten van de zakenbank de laatste kwartaalcijfers van Takeaway bestudeerden. In de nieuwste taxaties is ook de overname van de Duitse tak van Delivery Hero opgenomen. Deze acquisitie was de reden om de Duitse omzetraming met circa 70 procent te verhogen. Volgens Jefferies zal Takeaway in 2019 break-even spelen in Duitsland. Het aandeel daalde 2,3 procent.

Onder de kleinere fondsen wisten alleen Lucas Bols en Nedap een half procent te stijgen. Verder waren er louter dalers.

Brunel daalde 3,1 procent ondanks een koersdoelverhoging bij ING met handhaving van het koopadvies. Een licht opwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen van Marc Zwartsenburg leidde tot een koersdoel dat werd opgetrokken van 17,10 naar 17,50 euro.

Bij de lokale fondsen viel Ajax op. Het aandeel van de beursgenoteerde voetbalclub steeg bijna 8 procent na het winnen van de KNVB Beker zondag. Woensdag speelt Ajax de tweede halve finale in de Champions League tegen Tottenham Hotspur in de eigen Johan Cruijff Arena. In Londen werd het vorige week 0-1 voor de Amsterdammers.

DGB daalde 4,6 procent en Lavide 5,5 procent. Ondernemer Marc Logtenberg heeft bij DGB een "absolute machtsgreep" gepleegd die in strijd is met alle normen van goede corporate governance. Dit stelde de Vereniging van Effectenbezitters dit weekend. Over het optrekken van twee beschermingsconstructies stelde ABM Financial News halverwege maart al vragen aan Logtenberg.

De KNVB heeft verschillende voetbalclubs gewaarschuwd voor miljonair Salar Azimi, die inmiddels de CEO van het beursgenoteerde Lavide is. Zijn uitgaven liggen volgens overheidsdiensten fors hoger dan zijn inkomsten op papier, aldus het NRC. Ook zou de bezettingsgraad van zijn hotel De Elderschans in Aardenburg in werkelijkheid lager zijn dan hij opgeeft. "Waar de geldstromen van Azimi dan wel vandaan komen, is de vraag", aldus de krant.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 06, 2019 05:19 ET (09:19 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.