*

Nieuws Binnenland

Update: beduidend minder omzet en winst voor Kendrion

dinsdag 7 mei 2019 09:35

Elektromagnetenspecialist handhaaft strategie middellange termijn.

(ABM FN-Dow Jones) Kendrion heeft in de eerste maanden van 2019 de omzet stevig zien teruglopen. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van de specialist in elektromagneten.

De omzet kwam ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 tien procent lager uit op 108,3 miljoen euro. Het genormaliseerde operationeel resultaat (EBITDA) daalde met 28 procent naar 12,7 miljoen euro. Het genormaliseerde nettoresultaat daalde zelfs 46 procent en kwam uit op 4,3 miljoen euro.

De nettoschuldpositie nam toen van 80,5 miljoen euro aan het eind van 2018 naar 87,6 miljoen euro aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar, een trend die niet afwijkt van het gebruikelijke beeld.

In een kort commentaar op de cijfers gaf het bedrijf aan dat de daling van het EBITDA geheel toe te schrijven was aan de afname van de omzet in de eerste drie maanden van 2019. Het bedrijf ervaart nog altijd flinke tegenwind in de automotivesector waaruit het bedrijf over de verslagperiode de omzet met dertien procent zag teruglopen.

Kendrion is voor tweederde afhankelijk van de automotivesector en het zittende management ziet dat aandeel de komende jaren niet verminderen.

"We investeren in nieuwe technologie en dan met name zogenoemde actuators, zoals bijvoorbeeld bij sensor cleaning. We hebben de indruk dat we op dit soort terreinen een voorhoedespeler zijn. Overigens is het zaak om de snelheid van de transformatieprocessen in de wereldwijde automotivesector niet te overschatten. Je hebt het hierbij, afhankelijk van welk domein je centraal stelt, over termijnen van vijf, tien of zelfs vijftien jaar Als wij nu al onze geplande investeringen op bijvoorbeeld elektrificatie zouden afstemmen, hebben we over een jaar drie, vier een probleem. Dan doen we dus ook niet. De uitdaging is onze investeringen af te stemmen op de diverse ontwikkelingssnelheden en vraag naar innovaties", aldus CEO Joep van Beurden dinsdag tegen ABM Financial News.

In het eerste kwartaal werd 5 miljoen euro vrijgemaakt voor investeringen tegen 6 miljoen euro aan afschrijvingen. Het is nog altijd de verwachting van Kendrion dat de investeringen dit jaar de afschrijving van het bedrijf overstijgen.

De Chinese operaties lijken een gunstige uitzondering in het beeld. Daar boekte het bedrijf een significante groei in de pijnlijn voor de komende jaren. China is momenteel goed voor vijf procent van de groepsomzet. In het eerste kwartaal steeg de omzet in de regio voor Kendrion met twintig procent.

Outlook

In 2023 rekent de onderneming nog altijd op een rendement op de investeringen, de ROI, van tenminste 20 procent met een EBITDA-marge van meer dan 15 procent.

Voor China wordt een aanhoudende sterke groei voorzien.

Aandeleninkoop

Kendrion koopt 161.684 eigen aandelen in om het verwateringseffect van het stockdividend over 2018 te neutraliseren. Daar begint Kendrion op 13 mei mee. De inkoop duurt niet langer dan tot en met 27 december.

De koers van het aandeel Kendrion noteerde dinsdag op een groen Damrak een winst van 0,7 procent op 20,90 euro.

Update: om het commentaar van het management en de actuele koers van het aandeel toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 07, 2019 03:35 ET (07:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.