*

Nieuws Binnenland

Siemens wil energietak op eigen benen zetten

woensdag 8 mei 2019 07:19

MÜNCHEN (AFN) - Industrieconcern Siemens wil zijn divisie die zich bezighoudt met krachtcentrales afsplitsen. Die tak moet uiterlijk volgend jaar september een eigen beursnotering krijgen, heeft het Duitse bedrijf aangekondigd. Siemens houdt zelf een belang, en daarmee een stevige vinger in de pap bij het nieuwe bedrijf. Ook het belang dat Siemens heeft in windturbinemaker Siemens Gamesa moet in het nieuwe bedrijf worden ondergebracht.

Het af te splitsen onderdeel maakt onder meer turbines voor gascentrales. De energietak van Siemens heeft het al een tijdje moeilijk. Enkele jaren terug werd een reorganisatie aangekondigd. Onder meer een vestiging in Hengelo die gasturbines maakte, moest dicht en werd later overgenomen door VDL. De stappen vormen onderdeel van een plan van Siemens om zijn productportefeuille aan te scherpen. De raad van commissarissen is al akkoord.

Het afgelopen kwartaal zag Siemens zijn omzet met 4 procent groeien tot ruim 20,9 miljard euro. Het resultaat van de zogenoemde industriële activiteiten steeg met 7 procent tot 2,4 miljard euro. Het aantal orders steeg in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar met 6 procent. Siemens bevestigde de prognose voor heel het jaar.