*

Nieuws Binnenland

Beurzen tonen weinig beweging

woensdag 8 mei 2019 11:47

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien, na de stevige verliezen een dag eerder. De aandacht bleef uitgaan naar de kwartaalcijfers en de handelsstrijd tussen de VS en China. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers de handelsberichten van onder meer Ahold Delhaize, Aperam, IMCD en Wolters Kluwer.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent lager op 556,25 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 785,83 punten. Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent. De Duitse DAX stond een fractie lager.

IMCD was koploper in de AEX met een winst van 2,1 procent. De chemicaliëndistributeur deed afgelopen kwartaal goede zaken, met name in Azië en Noord- en Zuid-Amerika. De omzet en winst stegen met ongeveer een kwart. Topman Piet van der Slikke sprak van een goed begin van het jaar. Speciaalchemiebedrijf DSM was de grootste daler met een min van 1,6 procent.

Siemens

Wolters Kluwer won 1,5 procent. De informatieleverancier boekte afgelopen kwartaal meer omzet. Ahold Delhaize daalde 1,1 procent. Volgens analisten van Bernstein heeft het supermarktconcern een goede prestatie neergezet in de VS, maar die werd deels tenietgedaan door minder dan verwachte resultaten in andere regio's.

In Frankfurt kreeg Siemens er 4,7 procent bij na een positief handelsbericht. Het Duitse industrieconcern wil zijn divisie die zich bezighoudt met krachtcentrales apart naar de beurs brengen. Wirecard dikte 2,5 procent aan. Het Duitse fintechbedrijf verhoogde zijn winstverwachting na een stevige groei in het eerste kwartaal. Concurrent Adyen steeg in Amsterdam 1,6 procent.

Osram

Münich Re zakte 1,8 procent. De Duitse herverzekeraar zag de kwartaalwinst dalen. Commerzbank verloor 0,7 procent na publicatie van het kwartaalbericht van de Duitse bank. Het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht, dat ook met cijfers kwam, klom 0,9 procent. Ferrovial verloor in Madrid 3,8 procent na een kwartaalverlies van de Spaanse bouwer.

De euro was 1,1199 dollar waard, tegen 1,1185 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 61,2431 dollar. Brentolie daalde 0,4 procent in prijs tot 69,60 dollar per vat.