*

Nieuws Binnenland

Damrak start handelsdag lager door vrees voor mislukken handelsdeal

donderdag 9 mei 2019 08:15

Trump haalt weer uit naar China.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start, nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond laat China beschuldigde van het schenden van gemaakte afspraken. Wall Street sloot woensdagavond nipt lager, terwijl de beurzen in Azië vanochtend overwegend rood kleuren in reactie op de uitlatingen van Trump.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. Woensdag steeg de index juist nog 0,4 procent naar 558,93 punten.

De Chinese onderhandelaars "broke the deal", zei Trump woensdag tijdens een bijeenkomst in Florida. De president zal daarom vrijdag de importheffingen voor Chinese goederen verhogen, tenzij er alsnog een akkoord wordt bereikt.

China en de VS onderhandelen vandaag en morgen in Washington.

"Dus ze vliegen in... de vicepremier vliegt morgen in -een goede vent - maar ze maakten de deal stuk. Dat kunnen ze niet doen, dus ze zullen betalen", aldus Trump.

De Amerikaanse overheidsinstantie die onderhandelt over handelsverdragen kondigde woensdag officieel aan dat de importheffingen op naar schatting 200 miljard dollar aan Chinese goederen met ingang van vrijdag worden verhoogd van 10 naar 25 procent.

De Chinese overheid liet al weten dat een escalatie van het conflict in niemands belang is en dat het de laatste ontwikkelingen "diep betreurt", aldus staatspersbureau Xinhua.

Als Amerika de heffingen verhoogt, dan heeft Beijing "geen ander keuze dan tegenmaatregelen te treffen", tekende Xinhua verder op.

In Azië noteren de beurzen in Hong Kong en Seoel vanochtend tot twee procent lager. De Nikkei index in Tokio geeft een procent prijs, terwijl de Shanghai Composite 1,4 lager koerst. Alleen de beurs in Sydney noteert in het groen, met 0,3 procent.

Beleggers op Wall Street opereerden woensdag al voorzichtig in afwachting van handelsontwikkelingen. Dow Jones component Intel woog daarnaast op het sentiment nadat topman Bob Swan tijdens een presentatie op de beleggersdag van Intel een voorzichtige lange termijn outlook af gaf.

Swan zei dat het bedrijf voorziet dat zowel de omzet als de winst per aandeel de komende drie jaren slechts "enkelcijferig" zal groeien, waarbij met name de verkoop van pc-chips de groei frustreert.

Twee weken geleden stelde de fabrikant van halfgeleiders, tijdens de presentatie van zijn eerste kwartaalcijfers beleggers al teleur met zijn outlook voor 2019. Het aandeel gaf woensdag 2,5 procent prijs.

De juni-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 1,2 procent, ofwel 0,72 dollar, hoger op 62,12 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met 0,7 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1197.

Naast de handelsbesprekingen tussen de VS en China hebben beleggers vandaag ook oog voor een geplande toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Bedrijfsnieuws

De EBITDA van ArcelorMittal kwam afgelopen kwartaal uit op 1.652 miljoen dollar, waar analisten vooraf mikten op 1.680 miljoen dollar. De omzet bleef op jaarbasis nagenoeg stabiel met 19.188 miljoen dollar, maar de nettowinst liep terug van 1.952 miljoen naar 414 miljoen dollar.

De omzet van BAM steeg in de eerste drie maanden van het jaar op jaarbasis van 1.430 miljoen naar 1.590 miljoen euro. ING rekende vooraf op 1.478 miljoen euro. De gecorrigeerde winst voor belastingen kwam uit op 16,8 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 23,7 miljoen euro. ING rekende op 21,7 miljoen euro. BAM herhaalde de outlook voor 2019.

Aandeelhouders van BAM Groep krijgen één nieuw aandeel BAM per 29,97 dividendrechten.

Stern boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 2,9 miljoen euro, in vergelijking met 3,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet daalde met 2,4 procent, van 308,1 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018 naar 300,8 miljoen euro het afgelopen kwartaal.

DGB kwam woensdag dan toch met cijfers die door de accountant waren gecontroleerd. DGB boekte in 2018 een bedrijfsresultaat van 1,7 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 0,4 miljoen, tegenover een verlies van circa 0,9 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bedroeg het afgelopen boekjaar 15,6 miljoen euro

Shell Catalysts & Technologies verlengde zijn samenwerking met Avantium voor vier jaar. Avantium test voor het Shell-onderdeel katalysatoren met behulp van zijn technologische platform Flowrence.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 0,2 procent tot 2.879,43 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 25.967,60 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 7.943,32 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 09, 2019 02:15 ET (06:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.