*

Nieuws Binnenland

Damrak vermoedelijk hoger van start

vrijdag 10 mei 2019 08:16

Wall Street beperkte verliezen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen van start. Wall Street sloot donderdagavond tot een half procent lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. Donderdag liep Beursplein 5 nog tegen zware verliezen aan, met een verlies voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter van 1,7 procent op 549,59 punten, terwijl de Midkap zelfs 2,8 procent prijs gaf.

Het sentiment op Beursplein 5 verzuurde donderdag door het oplaaiende handelsconflict tussen Amerika en China. President Donald Trump sprak woensdagavond zijn ongenoegen uit over de opstelling van de Chinezen, en dus worden vandaag hogere Amerikaanse importtarieven van kracht op 200 miljard dollar aan Chinese goederen.

Beijing dreigde met tegensancties, terwijl ondertussen Washington en Beijing vandaag gewoon weer aan de onderhandelingstafel zitten. De hoop op een snelle deal lijkt in ieder geval vervlogen.

"De stijl van onderhandelen van deze [Amerikaanse] regering staat ver af van de traditionele diplomatie, en daardoor weet niemand wat hij kan verwachten", merkte Mike Loewengart, vice-president beleggingsstrategie bij E-Trade Financial, op.

"Als we vandaag geen handelsdeal krijgen en een volwaardige handelsoorlog zich zou ontwikkelen, verwacht ik een aanzienlijke neerwaartse druk op aandelen en andere risicovolle activa", voegde Loewengart toe.

Wall Street ging donderdag in mineur van start, maar wist de stevige openingsverliezen in de loop van de handelsdag grotendeels weg te werken. De S&P 500 leverde uiteindelijk 0,3 procent in, terwijl de Dow Jones index een half procent prijs gaf.

Intel kwam woensdag met een voorzichtige lange termijn outlook tijdens een beleggersdag en die viel de markt flink tegen. Donderdag daalde het aandeel 5,3 procent. In het kielzog van Intel stond wereldwijd de halfgeleidersector onder druk.

De ogen zijn vandaag in New York ook gericht op de beursgang van taxibedrijf Uber. Aandelen worden uitgegeven op een uitgifteprijs van 45,00 dollar, waarmee de onderneming wordt gewaardeerd op 82 miljard dollar. Daarmee is sprake van de grootste beursgang sinds die van Alibaba in 2014.

Uber brengt vanmiddag 180 miljoen aandelen naar de New York Stock Exchange en zal verhandelen onder het tickersymbool UBER.

In Azië herstelden de Chinese beurzen vanochtend van de stevige verliezen in de voorafgaande handelssessies, terwijl de overige beurzen overwegend lager noteren.

De olieprijs daalde donderdag in New York 0,7 procent naar 61,70 dollar, terwijl het muntpaar euro/dollar vanochtend stabiel noteerde op 1,1227.

Beleggers hebben vanmiddag onder meer oog voor de Amerikaanse inflatie in april, terwijl 's ochtends al cijfers over de industriële productie in Frankrijk en Italië in maart worden vrijgegeven.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industrie in maart is gekrompen. De gemiddelde dagproductie was in maart 1,0 procent lager dan in maart vorig jaar.

Daarnaast bleek de Duitse import en export in maart te zijn gestegen. Na een daling van de export in februari, werd in maart voor 118,3 miljard euro aan Duitse goederen uitgevoerd. Dat kwam op maandbasis neer op een toename met 1,5 procent. De import steeg daarnaast met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand tot 95,6 miljard euro.

Op jaarbasis groeide de Duitse export met 1,9 procent en de import met 4,5 procent.

Vandaag noteren op Beursplein 5 DSM, Boskalis en Flow Traders ex-dividend.

Bedrijfsnieuws

Altice Europe zag in de eerste drie maanden van 2019 de omzet minder onder druk zien staan dan analisten hadden voorzien, waardoor de winstgevendheid verrassend steeg. De aangepaste EBITDA ging van 1.248 miljoen naar 1.297 miljoen euro, een toename van vier procent.

Heijmans boekte in het eerste kwartaal van 2019 een zelfde omzet als een jaar eerder en de bouwer besloot de outlook voor 2019 te herhalen.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 9,0 miljoen passagiers, een stijging van 9,2 procent op jaarbasis.

SBM Offshore ontving van ExxonMobil definitief de opdracht voor de tweede fase van het Liza-project in Guyana. De financiële details van de opdracht werden niet vermeld.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor PostNL van 2,75 naar 2,65 euro, maar handhaafde het koopadvies. PostNL is nog steeds ondergewaardeerd, ondanks een rommelig 2020, zo stelden de analisten in een rapport.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index leverde uiteindelijk donderdag 0,3 procent in op een slotstand van 2.870,72 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent en sloot op 25.828,36 punten en de Nasdaq daalde 0,4 procent tot 7.910,59 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 10, 2019 02:16 ET (06:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.