*

Nieuws Binnenland

Damrak verliest terrein

maandag 13 mei 2019 09:46

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam verloor maandag terrein. Ook de andere Europese beurzen gingen omlaag. Beleggers hielden vooral de ontwikkelingen aan het handelsfront tussen de Verenigde Staten en China in de gaten, na de escalatie van het conflict tussen beide economische grootmachten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de min op 549,12 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 764,51 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren 0,5 procent. Londen bleef vlak.

Staalconcern ArcelorMittal was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een verlies van 4 procent. Betaalbedrijf Adyen ging aan kop met een winst van 1,3 procent. Unilever klom 0,7 procent. Het levensmiddelenconcern wil volgens de Britse krant The Sunday Telegraph het Amerikaanse huidverzorgingsmerk Drunk Elephant kopen voor 1 miljard dollar.

Air France-KLM

In de MidKap kampte luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een adviesverlaging door Bernstein en verloor 2,9 procent. Fagron daalde 0,5 procent bij de kleinere bedrijven. De toeleverancier aan apotheken kondigde aan zijn Mexicaanse branchegenoot Central de Drogas (Cedrosa) over te nemen.

Euronext won 2 procent. De beursuitbater heeft een grote horde genomen in de overnamestrijd met het Amerikaanse Nasdaq om Oslo Børs. De Noorse overheid verplicht de aanstaande koper niet om twee derde van de aandelen van het beursbedrijf in handen te hebben voor goedkeuring van de deal.

E.ON

In Frankfurt zakte ThyssenKrupp 6,8 procent. De topman van het Duitse concern liet weten te blijven zoeken naar een partner voor de staalactiviteiten na het afblazen van de fusieplannen met Tata Steel. Vrijdag won ThyssenKrupp nog 28 procent. Het Duitse energieconcern E.ON won 0,5 procent na publicatie van de kwartaalresultaten. Renault zakte 0,7 procent in Parijs. De Franse autobouwer Renault heeft naar verluidt een formeel fusievoorstel gedaan aan zijn Japanse partner Nissan.

De euro was 1,1228 dollar waard tegen 1,1243 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 61,92 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 71,29 dollar per vat.