*

Nieuws Binnenland

AEX lager gesloten na tegenactie China

maandag 13 mei 2019 17:51

Deadline implementatie Amerikaanse importheffingen Europese autosector nadert.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,2 procent tot 544,27 punten, terwijl de AMX een van 2,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,5 procent.

In heel Europa lag de focus maandag onverminderd bij de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, nadat het tweedaagse overleg tussen de twee economische grootmachten vorige week donderdag en vrijdag geen concrete resultaten opleverde, terwijl Washington vrijdag de importheffingen op 200 miljard aan Chinese goederen verhoogde van 10 procent naar 25 procent en Beijing maandag met een reactie kwam.

Beijing kondigde maandag aan per 1 juni de importheffingen op 60 miljard aan Amerikaanse goederen te verhogen naar 25 procent.

De aankondiging volgde nadat Trump Beijing via Twitter waarschuwde juist niet met tegenmaatregelen te komen, omdat China zich daarmee alleen maar in de eigen voet zou schieten.

Volgens Trump zullen de Amerikaanse importheffingen China pijnlijk treffen, omdat ze bedrijven dwingen om de productie van China naar andere landen te verplaatsen. "Ik zeg openlijk tegen president Xi en al mijn vrienden in China dat China zeer pijnlijk zal worden getroffen als jullie geen deal sluiten, omdat bedrijven genoodzaakt zullen zijn om China te verlaten voor andere landen. Te duur om in China te kopen. Jullie hadden een geweldig handelsakkoord, bijna voltooid, en toen kwamen jullie erop terug!", tweette Trump.

China heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin reeds uitgenodigd om de gesprekken voort te zetten, zei economische adviseur Larry Kudlow zondag.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping zullen elkaar waarschijnlijk ontmoeten tijdens de G20-top eind juni in Japan.

Ook voor Europa blijft de kwestie actueel. Net nu de groeimotor van de Eurozone weer wat beter lijkt te draaien, dreigen mogelijke Amerikaanse tarieven op Europese auto's een spaak in het wiel te steken", zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. "President Donald Trump heeft nog tot en met zaterdag om te besluiten of hij op basis van de nationale veiligheid wel of niet heffingen zal instellen op de import van Europese auto's naar de Verenigde Staten. Duitsland zou in dat geval kind van de rekening zijn met een grote autosector waarvan direct of indirect 1 op de 8 Duitse banen afhankelijk is", voegde hij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek maandag dat het aantal failliet verklaarde Nederlandse bedrijven in april licht is gestegen. Er werden in mei drie bedrijven meer failliet verklaard, met in totaal 315 faillissementen.

De euro/dollar noteerde op 1,1234. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1234 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1233 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 0,3 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts de indexzwaargewichten in het groen. Royal Duch Shell won 0,5 procent en Unilever 0,4 procent.

Shell bereikte een overeenkomst over de verkoop van zijn belangen in Explorer Pipeline Company en Colonial Pipeline Company aan Shell Midstream Partners voor 800 miljoen dollar. HSBC verhoogde daarnaast het advies voor het aandeel van Houden naar Kopen. De bank zei zich "extreem" comfortabel te voelen met het huishoudboekje van Shell en is van mening dat het concern ook na 2020 aandeelhouders kan blijven belonen.

Philips eindigde met een verlies van 3,8 procent in de onderste regionen, vanwege een ex-dividend notering. ArcelorMittal verloor 5,2 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

In de AMX verloor Air France-KLM 4,0 procent. Bernstein zette Air France-KLM op de verkooplijst. Het koersdoel werd daarbij verlaagd van 10,00 naar 7,00 euro. Analisten wezen op de stijgende brandstofkosten voor luchtvaartmaatschappijen in combinatie met oplopende personeelskosten en verlaagden hun taxaties voor 2019 en 2020. PostNL verloor 5,6 procent in de nasleep van de vorige week verschenen kwartaalcijfers. Flow Traders, gebaat bij beweging op de aandelenmarkten, won 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen waren de bouwers het kind van de rekening. Heijmans verloor 3,9 procent en VolkerWessels 4,2 procent. Fagron won 1,4 procent. Met de aankoop van het Mexicaanse Cedrosa doet Fagron volgens analisten een goede zet. KBC Securities stelde zelfs dat Fagron klaar is voor verovering van Mexico. ING denkt dat de overname ruimte geeft voor synergievoordelen, zowel qua kosten als omzet.

Het lokaal genoteerde Euronext verloor o,2 procent, nadat de beursuitbater groen licht kreeg van de Noorse regering voor de overname van Oslo Børs VPS. De Noorse effectenbeurs accepteerde met tegenzin de overname.

Stern Groep maakte een koersval van 12,5 procent, vanwege de uitkering van een speciaal dividend. Het autobedrijf keert een deel van de opbrengsten van het verkochte Sternlease uit aan aandeelhouders.

AND steeg 2,9 procent. Het concern heeft een nieuw contract gesloten met DDS Digital Data Services voor de verkoop van zijn digitale kaarten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,3 procent lager op 2.815,94 punten. De Dow Jones index daalde 2,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 3,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 13, 2019 11:51 ET (15:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.