*

Nieuws Binnenland

Damrak wacht vermoedelijk lagere opening

donderdag 16 mei 2019 08:13

Handelsoorlog blijft sentiment bepalen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting licht lager van start. Wall Street boekte woensdagavond bescheiden winsten, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen circa een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. De index won woensdag na een wisselvallig koersverloop nog juist 0,4 procent op 553,08 punten, onder meer na een bericht over een uitstel van Amerikaanse importheffingen voor auto's.

De regering-Trump wil een besluit over de invoering van nieuwe importheffingen op auto's en auto-onderdelen met zes maanden uitstellen. Daarop keerden de aandelenbeurzen terug naar positief terrein na een zwakke opening.

Het bericht werd door beleggers geïnterpreteerd als een redelijke meevaller, in een beurs waar het sentiment wordt beheerst door de handelsoorlog tussen Amerika en China en waarbij beleggers vrezen voor een verdere escalatie, waarbij ook Japan en Europa betrokken raken.

Trump verzachtte ook zijn toon naar China en herhaalde dat hij een goed gevoel heeft over een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping, volgende maand in Japan.

"Nu Donald Trump de spanningen in de handelsrelatie als een "gekissebis" bagatelliseert, is er voorzichtig optimisme dat beide zijden uiteindelijk een deal zullen bereiken. Beleggers zien de G20-meeting in Japan als een mogelijk moment voor een doorbraak", stelde marktanalist Han Tan van FXTM.

Met name technologie-aandelen, die extra gevoelig zijn voor het mondiale handelsklimaat, duwden Wall Street woensdag hoger. Techbeurs Nasdaq klom 1,1 procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index de winst beperkte tot krap een half procent.

De olieprijs steeg daarnaast, onder invloed van geopolitieke spanningen en hogere aandelenmarkten, en ondanks een stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Dinsdag waren er berichten over drones die olievelden in Saoedi-Arabië hebben aangevallen. Afgelopen weekend werden al twee Saoedische olietankers beschadigd in de Straat van Hormuz in de Perzische Golf.

Een future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,4 procent hoger op 62,02 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd 0,8 procent duurder. Vanochtend werden de winsten in de Aziatische handel met ongeveer een half procent uitgebreid.

In Azië was het sentiment vanochtend evenwel verdeeld, en wederom lag Donald Trump hieraan ten grondslag. Het Witte Huis meldde woensdagavond dat Trump een nationale noodtoestand heeft uitgeroepen vanwege bedreigingen tegen Amerikaanse technologie.

De stellingname, uitgevoerd via 'executive order', zal naar verwachting leiden tot een verbod voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1210.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de handelsbalans van de eurozone in maart en de Philadelphia Fed index.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in april tot een recordniveau is gedaald. De werkloosheid bedroeg 3,3 procent. Eind 2018 lag het werkloosheidspercentage met 3,5 voor het eerst onder het laagste niveau van voor de crisis.

Bedrijfsnieuws

Het operationeel resultaat van NN Group kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 468 miljoen euro tegen 313 miljoen euro een jaar eerder. De solvabiliteit daalde daarentegen van 230 procent aan het einde van 2018 naar 213 procent eind eerste kwartaal.

Volgens de gehanteerde directional boekhoudmethode, die de inkomsten uit opdrachten spreidt, realiseerde SBM Offshore in de eerste drie maanden een omzet van 456 miljoen dollar, wat 18 procent meer was dan de 385 miljoen dollar van een jaar eerder. De oliedienstverlener herhaalde de outlook voor 2019.

VolkerWessels zag de omzet afgelopen kwartaal op jaarbasis oplopen van 1.230 miljoen naar 1.374 miljoen euro. Dat was beduidend meer dan de 1.250 miljoen euro waarop ING vooraf rekende. VolkerWessels herhaalde dat het op schema ligt om de middellangetermijndoelen te halen en voorziet voor 2019 een stijging van de EBITDA.

De nettowinst van Euronext daalde in het eerste kwartaal op jaarbasis met bijna 7 procent, van 60,0 miljoen tot 56,1 miljoen euro. De operationele winst ging met 3 procent omlaag van 92,0 miljoen naar 89,3 miljoen euro.

Pharming was in het eerste kwartaal winstgevend, nadat 2018 het eerste volledige jaar was waarin onder de streep zwarte cijfers werden geschreven. In de eerste drie maanden van 2019 verbeterde de operationele winst van 8,2 miljoen naar 12,2 miljoen euro.

Takeaway.com ontving via een indirect dochterbedrijf een licentie als betaalinstelling van De Nederlandsche Bank.

In het eerste kwartaal daalden de kosten van Probiodrug van 1,03 miljoen tot 443.000 euro. Er werd in de verslagperiode geen omzet behaald. Het verlies daalde wel, van 1,5 miljoen tot 859.000 euro.

AND International realiseerde in het eerste kwartaal van dit jaar naar eigen zeggen een sterke omzetstijging, terwijl de operationele kosten significant daalden.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index eindigde woensdag 0,6 procent hoger op 2.850,96 punten, de Dow Jones index steeg circa een half procent naar 25.648,02 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 16, 2019 02:13 ET (06:13 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.