*

Nieuws Binnenland

Damrak vindt gemakkelijk weer de weg omhoog

donderdag 16 mei 2019 17:51

Grondstoffen en duurdere olie trekken de kar.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag na een lagere opening en uiteindelijk toch duidelijk hoger gesloten.

De AEX index sloot 1,1 procent hoger op 559,15 punten. De Midkap-index steeg 0,5 procent en de Smallcap Index werd 0,6 procent duurder.

De beurs startte weifelend, na resultaten van verzekeraar NN Group die geflatteerd leken, maar rond het middaguur begonnen de koersen op te lopen, zonder duidelijke aanleiding, constateerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Hij noemde het "een beetje apart" dat de AEX zo makkelijk weer door het niveau van 555 punten heen stootte, na de beweegijkheid van de laatste dagen. "Ik had gedacht dat het moeilijker zou gaan."

Schutte wees op beter dan verwachte cijfers van Walmart die rond het middaguur uitkwamen, maar betwijfelde of de Amerikaanse retailreus de aanleiding was voor het herstel.

Wellicht bouwden beleggers voort op een verwachte handelsdeal met China. "Maar om daar nou op te bouwen. Bij elke volgende tweet kan het weer omkeren", zei Schutte, verwijzend naar de veelvuldige commentaren over het onderwerp van de Amerikaanse president Donald Trump in de sociale media. Een bericht dat Amerikaanse importtarieven op Europese auto's worden uitgesteld, zorgde woensdag al voor enige gerustheid bij Europese beleggers.

Goede economische cijfers uit de VS leverden in de middag geen echte beweging op in de index. De Philly Fed index steeg in mei sterker dan verwacht, wat woensdag ook al het geval was voor de Empire State index. Ook werden er meer woningen in aanbouw genomen en waren er minder aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in april is gedaald tot 3,3 procent, wat uitzonderlijk laag is. Verder liep de inflatie in Italiƫ in april licht op.

De euro daalde tegenover de dollar tot 1,11874. De olieprijzen stegen met ruim twee procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen woog olie- en gasreus Royal Dutch Shell nauwelijks op de index met een koersdaling van 0,2 procent, ondanks een ex-dividend notering. Met hulp van de hogere olieprijs werd het uitgekeerde dividend alweer bijna geheel ingelopen op donderdag, merkte Schutte op.

Ook staalfonds ArcelorMittal keerde dividend uit. Het aandeel beperkte de koersdaling tot 0,6 procent. Brancheorganisatie Eurofer sloeg alarm over de Europese staalsector, die kampt met grotere importvolumes, volatiele ertsprijzen en stijgende CO2-heffingen. Een dergelijke "perfecte storm" kan de sector in een diepe crisis brengen, meent de belangenbehartiger.

DSM en Philips gingen aan kop met koerswinsten van 2,6 en 2,5 procent. Zakenbank UBS denkt dat het speciaalchemiebedrijf de eigen doelen voor het resultaat dit jaar zal overtreffen.

NN Group herstelde van een negatieve ontvangst op kwartaalresultaten en sloot 0,8 procent hoger. ING noemde de cijfers degelijk, maar minder sterk dan de hoofdpunten deden vermoeden. KBC Securities verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren. Het koersdoel ging van 42,00 naar 41,00 euro. Sectorgenoot Aegon sloot bijna 2 procent hoger.

ING won 1,6 procent tot 10,25 euro, nadat het aandeel eerder op de dag onder de 10 euro werd geduwd. Volgens Schutte was er vrees bij beleggers dat ING de Duitse Commerzbank zou willen overnemen. Die bank is nu nog veel minder rendabel dan ING. De Duitse bondskanselier Merkel liet zich tijdens een persconferentie met de Nederlandse premier Mark Rutte niet uit over de mogelijke fusie.

SBM Offshore sloot 0,8 procent hoger na cijfers die volgens ING conform de verwachting waren. Analist Quirijn Mulder ziet veel belangstelling voor het Fast4Ward-concept van SBM als oplossing om te werken in diepwater.

Koploper in de AMX was kunstmestproducent OCI, dat 4,6 procent won.

Lampenspecialist Signify verloor 4 procent door een ex-dividend-notering, terwijl rivaal Osram Licht in Frankfurt juist een spurt omhoog liet zien, na een bericht van Reuters dat de overnamegesprekken met Bain Capital en Carlyle niet dood zijn.

Onder de kleinere aandelen eindigde Pharming 4,6 procent hoger. Eerder op de dag stonden nog sterkere stijgingen op de borden. Het biotechbedrijf was in het eerste kwartaal opnieuw winstgevend. "Dit is een echt volksaandeel, met gelovers die blijven handelen in het aandeel", zei Schutte. Hij noemde de omzetten indrukwekkend.

VolkerWessels sloot licht hoger. Het bouwbedrijf liet de omzet afgelopen kwartaal oplopen naar 1.374 miljoen euro, beduidend meer dan de 1.250 miljoen euro waarop ING vooraf rekende. "Een solide kwartaal", oordeelde ING.

Lokaal maakte AND een klapper. Het aandeel van de digitale kaartenmaker steeg maar liefst 73 procent tot 3,34 euro na een sterke omzetstijging in het eerste kwartaal, terwijl de operationele kosten juist fors daalden. Vier jaar geleden was het aandeel overigens nog drie keer zo veel waard.

Euronext kreeg goedkeuring van zijn aandeelhouders voor de overname van Oslo Bors en sloot 4,2 procent hoger. De nettowinst van het beursbedrijf daalde in het eerste kwartaal op jaarbasis met bijna 7 procent en de operationele winst ging met 3 procent omlaag.

DPA en Probiodrug overtuigden niet met hun trading updates en leverden respectievelijk 3 en 2,5 procent in.

Het aandeel van de kersverse landskampioen Ajax daalde 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen lieten winsten van ruim een procent zien.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 16, 2019 11:51 ET (15:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.