*

Nieuws Binnenland

AEX lager gesloten

vrijdag 17 mei 2019 17:54

Onzekerheid omtrent handelsconflict drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 557,91 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Europa-breed drukte de voortdurende handelsperikelen tussen de Verenigde, China, maar ook de EU op het sentiment. De handelsperikelen domineerden ook donderdag de nieuwsstroom, nadat de Amerikaanse president Donald Trump per decreet de noodsituatie afkondigde en het gebruik inperkte van apparatuur uit landen die als "buitenlandse tegenstanders" worden beschouwd.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin zei donderdag dat Washington "waarschijnlijk" opnieuw in Beijing zal aanschuiven om de handelsbesprekingen voort te zetten. Beijing zei echter van niets te weten.

Trump heeft inmiddels zijn besluit over importheffingen op auto's met 180 dagen uitgesteld, zoals de markt ook verwachtte. Volgens The Wall Street Journal blijven de onderhandelingen met Japan en Europa doorgaan.

"Het gaat de laatste dagen op en af", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Alles draait om de handelsbesprekingen en één tweet op opmerking van één van de partijen kan het tij op de beurs volledig doen keren", zei Schutte. Volgens hem verwerkte de markt vrijdag opmerkingen vanuit Beijing dat zij gezien het gebrek aan progressie het nut niet inzien van een hervatting van de handelsbesprekingen. "Het lijkt er dus vooralsnog helemaal niet op dat de gesprekken voortgezet worden", zei Schutte.

Rond Brexit was het de afgelopen weken rustig, terwijl de Britse premier Theresa May onderhandelde met Labour leider Jeremy Corbyn over een deal waarmee het uittredingsakkoord kon worden geaccepteerd door het Lagerhuis voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt. Vrijdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen May en Corbyn zijn geklapt. Dit vergroot de kans op een harde Brexit.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de inflatie in de eurozone in april is uitgekomen op 1,7 procent, terwijl de bouwproductie in maart op maandbasis daalde, maar op jaarbasis flink toenam.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de index voor het consumentenvertrouwen in mei is gestegen 97,2 naar 102,4, terwijl de index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in april tevens verder zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1158. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1180 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1172 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag tot 2,0 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen, Ahold Delhaize en ASMl met winsten van elk 0,7 procent.

De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 3,8 procent. Randstad daalde 1,9 procent, terwijl Wolters Kluwer 1,5 procent verloor.

Philips daalde 1,4 procent. Philips wordt net als Johnson & Johnson, Siemens en GE genoemd in een smeergeldzaak in Brazilië, waarnaar de Amerikaanse FBI onderzoek doet. "Het klopt dat wij samen met 30 andere bedrijven worden onderzocht", bevestigde een woordvoerder van Philips tegen ABM Financial News. Volgens de zegsman betreft het een oude zaak, waarvan ook al melding is gemaakt in de laatste halfjaarcijfers

In de Midcap ging Flow Traders aan kop met een winst van 2,1 procent, terwijl Intertrust 1,3 procent steeg en TKH 1,1 procent won.

Takeaway.com daalde 4,6 procent. Amazon is een belangrijke aandeelhouder geworden van Deliveroo. Hoewel dit volgens ING slecht voor het sentiment is, zal de impact op Takeaway beperkt zijn. Volgens ING was Deliveroo altijd al goed gekapitaliseerd, net als Uber Eats. "Desondanks konden beide bedrijven geen fatsoenlijk marktaandeel winnen in Nederland." De analisten wijzen op de lancering van Scoober door Takeaway, waarmee het bedrijf "de deur voor concurrenten" in het slot gooide.

Jefferies haalde het aandeel PostNL van de kooplijst en halveerde het koersdoel ruimschoots van 4,50 naar 2,00 euro. De verwachtingen voor de korte termijn zijn volgens analist David Kerstens met 20 tot 30 procent verlaagd als gevolg van een vertraging die PostNL oploopt met zijn kostenbesparingsprogramma. Daarbij is het afwachten of de overname van Sandd slaagt en moeten beleggers er rekening mee houden dat er twee jaar lang geen dividend zal worden uitgekeerd, onder meer vanwege hogere pensioenkosten en investeringen. Het aandeel verloor 2,4 procent.

In de AScX won ForFarmers 5,1 procent en Ordina 0,1 procent. NIBC verhoogde het koersdoel voor Ordina licht van 2,30 naar 2,40 euro. Alfen steeg 2,8 procent en Kiadis Pharma won 0,7 procent. Sif verloor 2,2 procent, terwijl Kendrion 1,9 procent inleverde.

Heijmans daalde 1,8 procent, ondanks een nieuw onderhoudscontract voor de Hanzehogeschool Groningen. Pharming leed 1,9 procent verlies.

Na de koerssprong van maar liefst 73 procent op donderdag, verloor het aandeel AND vrijdag 8,7 procent.

Een kwartaalupdate van Curetis, aanvankelijk nog positief ontvangen, leverde uiteindelijk een koersverlies op van 6,6 procent. RoodMicrotec daalde 5,1 procent. De omzetdaling in het eerste kwartaal van 2019 is geen verrassing volgens NIBC. RoodMicrotec verwacht nog altijd dat de omzet in de komende paar jaar zal blijven groeien, en voorziet een omzet in 2020 van 16 miljoen tot 18 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.878,17 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2019 11:54 ET (15:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.