*

Nieuws Binnenland

Vis- en vleesverwerker Marel ziet veel ruimte voor verdere groei

maandag 20 mei 2019 10:42

IJslanders zetten in op efficiëntie en robotisering.

(ABM FN-Dow Jones) Marel verrast beleggers al jaren met zijn groeicijfers en ziet nog veel ruimte voor verdere groei. Dat zei CEO Árni Oddur Thórdarson maandag tegen ABM Financial News.

Vorig jaar groeide de omzet van de leverancier van slachtmachines voor de vis- en vleesverwerkingsindustrie met 15 procent tot 1,2 miljard euro. In 2015 was de groei ook 15 procent en in 2016 zelfs 20 procent. Alleen 2017 viel wat tegen met 4 procent groei.

Het operationele resultaat steeg in de afgelopen vijf jaar van 84 miljoen naar 215 miljoen euro.

"Beleggers zijn altijd verrast door onze groeicijfers", aldus de topman in een interview met ABM Financial News. Ongeveer een derde van de omzet is terugkerend, uit diensten en reserve-onderdelen.

Marel bevestigde maandag dat het voor de zomer nog een beursnotering in Amsterdam wil. Er worden 100 miljoen nieuwe stukken naar de beurs gebracht. Het IJslandse bedrijf mikt voor de periode 2017 tot en met 2026 op 12 procent jaarlijkse groei, waarvan ongeveer de helft autonoom en de helft door overnames gerealiseerd moet worden. De markt waarin Marel actief is groeit met zo'n 4 tot 6 procent per jaar.

Proteïnesector

Marel begon als start-up op de Universiteit van IJsland, gericht op innovatie in de visverwerkingsindustrie. Het bedrijf begon met 45 mensen in 1992 en telt inmiddels 6.000 medewerkers. Daarvan zit ongeveer een derde in Nederland, na de overname van een pluimvee-onderdeel van Stork Foods in 2008 en van vleesverwerker MPS acht jaar later.

De klanten van Marel zitten wereldwijd erg gespreid. Thuismarkten IJsland en Nederland zijn samen goed voor niet meer dan 3 tot 4 procent van de omzet.

De divisie gevogelte is goed voor ruim de helft van de omzet wereldwijd. Verwerkingsmachines voor rood vlees zijn goed voor ongeveer een derde van de proteïnesector, zoals Marel het noemt. De visdivisie levert nog maar 13 procent van de omzet.

Bevolkingsgroei

Marel deed de afgelopen jaren vijf à zes overnames en wil daarmee doorgaan.

Vooral in Zuid-Amerika en Azië zijn de groeiverwachtingen sterk. In Zuid-Amerika heeft Marel al een sterke positie, zegt de CEO. Dit continent zal steeds meer de broodmand worden voor de rest van de wereld, met name voor Azië. Ook in China heeft Marel een groot bedrijf.

Marel zal profiteren van de groei van de wereldbevolking met een groeiende middenklasse en de aanhoudende trek naar de stad. Wanneer mensen van het platteland naar de stad gaan, dan is meer gevarieerd eten een primaire behoefte, aldus de CEO. Het eten van gewone suikers maakt plaats voor meer groente en vlees.

Leeggevist

Marel opereert in een segment waarvan de duurzaamheid wel eens wordt betwist, omdat dierlijke eiwitten meer energie kosten dan plantaardige en omdat er niet genoeg ruimte op aarde is om tien miljard mensen te voeden met vlees en vis.

In de vangst van wilde vis op zee zit weinig groeipotentie, erkent Marel, aangezien de oceanen al voor een flink deel zijn leeggevist. Groei moet hier dus komen van kweekvis en toenemende automatisering van de bestaande visverwerkende industrie. In Europa en Noord-Amerika mikken klanten op meer robotisering en minder personeel in deze industrie.

"Het is heel belangrijk om de beschikbare middelen zo goed mogelijk te gebruiken", aldus Thórdason. Dankzij vernieuwingen zijn er inmiddels nog maar drie vissen nodig om evenveel mensen te voeden als in het verleden met vier vissen. "We zijn daar bijna obsessief mee bezig."

Verder onderscheidt het bedrijf zich door te focussen op automatisering en datacollectie waardoor de verwerkte dieren volledig traceerbaar zijn vanuit de supermarkten waar ze terechtkomen. "We hebben alle datapunten", zegt de CEO. Van de omzet wordt jaarlijks 6 procent besteed aan innovatie.

Dividend

Marel mikt op een teruggave van 20 tot 40 procent van de nettowinst aan aandeelhouders. Extra kapitaal wordt gebruikt voor overnames.

Het bedrijf heeft momenteel iets minder dan 2.500 aandeelhouders, waarvan de tien grootste 66,5 procent van het kapitaal in handen hebben. Eyrir Invest is de grootste met 28,4 procent. De aandelen van de IJslandse pensioenfondsen die bijna 40 procent van de stukken bezitten, is vrij verhandelbaar, volgens de CEO. "De pensioenfondsen handelen actief ."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 20, 2019 04:42 ET (08:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.