*

Nieuws Binnenland

'Op meer KLM-vluchten betalen voor koffer'

maandag 20 mei 2019 15:10

AMSTERDAM (AFN) - Reizigers van KLM moeten op meer verre vluchten extra gaan betalen voor hun ruimbagage. Het gaat om stapsgewijze uitbreiding van een regeling die al gold voor vluchten binnen Europa en naar Noord-Amerika. Ook bij Air France wordt de uitgebreide regeling van kracht. Medio volgend jaar moet de regeling op alle vluchten zijn ingevoerd.

De uitbreiding van de maatregel moet KLM helpen in de concurrentiestrijd met prijsvechters als Norwegian Air en IAG-dochter Level. Bij KLM komt de regeling er op neer dat voor het inchecken van een koffer circa 100 euro moet worden betaald.

KLM maakt gebruikt van drie soorten tickets. De goedkoopste tickets exclusief ruimbagage worden volgens KLM goedkoper. Andere tickets inclusief ruimbagage zijn wel iets duurder dan de zogeheten light-tickets.

Bagageregeling

Bij de invoering van de bagageregeling voor Europese en Amerikaanse bestemmingen een paar jaar geleden zei KLM dat deze niet bedoeld was om mensen meer geld uit de zak te kloppen, maar om de bagage ''los te koppelen'' van de tarieven.

Voor veel Europese bestemmingen gingen volgens het bedrijf de ticketprijzen omlaag, dus passagiers die alleen handbagage meenemen zijn juist goedkoper uit. KLM kijkt naar grotere bagagebakken, zowel op nieuwe als bestaande vliegtuigen. Ook worden reizigers geïnformeerd via een app dat een betreffende vlucht vol zit en dat daar rekening mee moet worden gehouden in verband met de handbagage.

KLM heeft ook een proef lopen op de parkeerplaats P3, waar bagage alvast kan worden ingecheckt. Dit om de druk op de luchthaven zelf verder te verlichten.