*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: flinke koersdalingen in Amsterdam

donderdag 23 mei 2019 11:18

Alle hoofdfondsen in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend flink lager en zakte weg na tegenvallende cijfers over de Europese industrie en dienstensector. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,3 procent op 545,73 punten.

"De onzekerheden rond het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten houden aan", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Van Eerden zag vanochtend hierdoor opnieuw vooral chipaandelen, staalfondsen en in zekere zin chemiebedrijven onder druk staan. "Deze aandelen hebben inmiddels zo'n klap gehad, dat ze wel heel goedkoop lijken", aldus Van Eerden, wijzend op onder meer ArcelorMittal, Besi, Aalberts en AMG.

De vermogensbeheerder spreekt van kansen in de markt tegen relatief lage risico's en verwacht dat een deal er "opeens" kan komen. "Dan zullen de markten omhoog schieten." Tot op heden wordt het spel evenwel "hard gespeeld", aldus Van Eerden.

De vermogensbeheerder zag de beurzen wel wat verder wegzakken na voorlopige cijfers over de Europese industrie en dienstensector. Vooral een verdere krimp van de Duitse industrie viel de markt tegen. Vanochtend werd ook bekend dat de Duitse economie in het afgelopen kwartaal volgens definitieve cijfers op jaarbasis met 0,7 procent is gegroeid, maar dat het ondernemersvertrouwen in het land verder daalde. De Franse industrie liet juist weer groei zien. In de gehele eurozone liet de industrie minder krimp zien. De samengestelde index steeg van 51,5 in april naar 51,6 in mei.

Later op de dag komen er ook vanuit de Verenigde Staten voorlopige cijfers over de industrie en de dienstensector.

Volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING zijn beleggers in afwachting van nieuwe impulsen. "Die zullen waarschijnlijk ook niet gaan komen van de verkiezingen voor het Europese Parlement, die vanaf vandaag tot en met zondag worden gehouden in de landen van de Europese Unie."

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1134. De olieprijzen daalden met 0,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden alle fondsen lager. Heineken hield de verliezen beperkt met een min van 0,5 procent. Galapagos en Unilever verloren tot 0,7 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor indexzwaargewicht Unilever van 57,00 naar 62,00 euro bij een ongewijzigd Overwogen advies. De analisten wezen op de versnelling van de groei, transformatie van het platform en "duidelijke" strategische mogelijkheden om de portefeuille vorm te geven en kapitaal te benutten. Het aandeel geldt als een topfavoriet van de zakenbank.

ArcelorMittal en Aalberts Industries sloten de rij met verliezen van circa 2,5 procent.

In de AMX index ontsprong TomTom de dans met een koerswinst van 4,4 procent. TomTom zette 16 oude aandelen om in 9 nieuwe. GrandVision daalde nipt met 0,5 procent. OCI, Besi en Altice gaven 3,7 tot 4,7 procent prijs.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 3,3 procent. Het biotechbedrijf start een strategische samenwerking met Be The Match BioTherapies ter ondersteuning van de klinische evaluatie van zijn ATIR101 therapie. Kiadis diende tevens antwoorden in bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) op uitstaande vragen met betrekking tot ATIR101. "Een welkome boodschap", aldus Jefferies, maar geen verrassende.

Lucas Bols verloor 1,3 procent. De omzet van Lucas Bols steeg afgelopen jaar op jaarbasis met 0,3 procent naar 92,5 miljoen euro. Onder de streep restte een nettowinst van 16,6 miljoen euro, tegenover 20,4 miljoen euro vorig jaar. Genormaliseerd, dat wil zeggen exclusief eenmalige posten, was er een daling van 14,7 miljoen naar 12,9 miljoen euro. KBC Securities sprak van een tegenvallende winst, terwijl Kepler Cheuvreux de groei solide noemde, maar dat het bedrijf wel kampte met een tegenzittende mix waardoor de marge onder druk stond.

Het lokaal genoteerde AND won 6,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 23, 2019 05:18 ET (09:18 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.