*

Nieuws Binnenland

Adyen en BAM koplopers op groen Damrak

donderdag 30 mei 2019 17:49

Vanwege Hemelvaartsdag rustige handel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag, na een rustig verlopen handelsdag, in het groen gesloten.

De AEX steeg 0,8 procent naar 545,43 punten.

Het was door Hemelvaartsdag een rustige handelsdag. En omdat veel handelaren vermoedelijk een lang weekend nemen, zal dit vrijdag niet anders zijn.

Nog altijd hangt het handelsconflict tussen de VS en China boven de markt. De twee kampen voeren de druk op elkaar steeds verder op.

Zo zou China volgens Bloomberg inmiddels gestopt zijn met het kopen van Amerikaanse soja. Juist deze inkopen werden gezien als een poging de relatie tussen de twee landen te verbeteren.

Marktanalist Vincent Juvyns waarschuwde dat de relatie tussen China en de Verenigde Staten verslechtert, waardoor de kans op een akkoord steeds verder uit zicht raakt.

De analist benadrukte dat de twee landen mogelijk zelfs te ver zouden kunnen gaan in hun dreigementen, waardoor de relatie onherstelbaar beschadigd raakt.

Macro-economisch was het relatief rustig in Europa, met louter een inflatiecijfer in Spanje. De inflatie daalde overigens stevig.

In de VS was het drukker. De Amerikaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 3,1 procent. Dat is nipt minder dan de 3,2 procent die eerder werd gemeld, maar wel iets meer dan de 3,0 procent waarop economen hadden gerekend. De wekelijkse steunaanvragen stegen licht, net als de groothandelsvoorraden, maar de aanstaande woningverkopen daalden dan juist weer.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1136. Olie werd goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorige week licht teruggelopen.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. Koploper was Adyen, met een koerswinst van 3,3 procent.

Verder steeg RELX 2,1 procent en sectorgenoot Wolters Kluwer won 1,6 procent.

Ahold Delhaize en Unibail sloten lager, maar hielden de verliezen redelijk beperkt met dalingen van respectievelijk 0,3 en 1,0 procent.

In de AMX steeg Altice Europe 3,5 procent en werd BAM 3,6 procent duurder. De bouwer is samen met enkele partners dicht bij een grote tunnelopdracht in Londen. Mocht het project definitief gegund worden dan is daar een bedrag van 1 miljard pond mee gemoeid.

In de Midcap was Fugro de grootste daler met een verlies van 0,8 procent. Corbion daalde 0,7 procent.

Onder de kleinere aandelen in de AScX won B&S Group 3,3 procent. Het kondigde vanochtend de aankoop van twee luchthavenshops in Rotterdam en Weeze aan.

Kiadis Pharma werd 2,3 procent goedkoper en Sif daalde 3,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de S&P 500 grofweg vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 30, 2019 11:49 ET (15:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.