*

Nieuws Binnenland

Lagere start Beursplein 5 voorzien

dinsdag 4 juni 2019 08:09

Technologie onderuit op Wall Street.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting lager van start. Op Wall Street stonden maandagavond tech-aandelen onder druk, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend licht terrein prijs geven.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot maandag nog vlak op 540,72 punten. Daarmee herstelde de index van eerder op de handelsdag opgelopen verliezen van ruim een procent.

Het sentiment op de internationale effectenbeurzen werd maandag wederom gedrukt door de oplaaiende handelsoorlog tussen Amerika en China, die zich nu ook nog eens als een olievlek lijkt uit te breiden naar andere landen.

Beijing zei afgelopen weekend in een rapport niet terug te deinzen voor "belangrijke principekwesties" en dat het niet van plan is toe te geven aan de druk vanuit de VS.

De Amerikaanse president Donald Trump richtte eind vorige week zijn pijlen ook op Mexico en stelde het buurland progressieve importheffingen in het vooruitzicht. In dit geval niet vanwege vermeende oneerlijke handelspraktijken, maar als straf voor de massale illegale immigratie van Mexicanen naar Amerika, waar Mexico niet hard genoeg tegen op zou treden.

Nu lijkt India aan de beurt. Persbureau Bloomberg meldde maandag dat Washington India niet langer officieel als een ontwikkelingsland beschouwd, waardoor de tax-free-status van bijna 2.000 producten die India exporteert naar de Verenigde Staten dreigt te vervallen.

Techbedrijven onderuit in New York

Wall Street leek zich maandag voorzichtig op te richten, na de forse verliezen van eind vorige week, maar geluiden dat de Amerikaanse overheid onderzoek gaat doen naar de grote techbedrijven gooide roet in het eten.

De activiteiten van de Amerikaanse techgiganten, en hun vermeende techmonopolies, liggen in Europa al langer onder een vergrootglas, maar tot nu toe nog niet echt in Amerika zelf. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen nu geluiden sterker worden dat onder meer het ministerie van Justitie en toezichthouder FTC onderzoeken verrichten of overwegen dit te gaan doen.

De aandelen van Facebook, Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google, koersten respectievelijk 7,5, 4,6 en 6,1 procent lager. Techbeurs Nasdaq verloor 1,6 procent.

De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index sloot echter onveranderd. Beleggers vonden troost bij een speech van James Bullard, Fed-voorzitter van de St. Louis Fed.

Bullard beargumenteerde dat de Federal Reserve mogelijk binnenkort de rente moet verlagen vanwege de lage inflatie en de dreiging voor de economie van de voortslepende handelsoorlogen van president Trump met China en andere landen.

Zorgen over de mondiale economische groei, ingegeven door onder meer de handelsconflicten, missen hun uitwerking niet op de olieprijzen. Maandag daalden de Amerikaanse olie-futures voor de vierde handelsdag op rij, nu met een half procent, naar 53,25 dollar per vat.

De olieprijs verloor vorige week al circa 8,8 procent, terwijl de prijs voor een vat ruwe olie in mei op maandbasis 16,3 procent daalde.

In Aziƫ noteerden de hoofdbeurzen vanochtend lager, maar de verliezen bleven beperkt tot maximaal 0,7 procent voor de Shanghai Composite. De beurs in Sydney ontsprong de dans met een stijging van enkele tienden van een procent, nadat de Reserve Bank of Australia de rente verlaagde met 0,25 procentpunt naar 1,25 procent. Dit is de eerste renteverlaging in bijna drie jaar tijd.

Beleggers hebben vandaag oog voor de inflatie in de eurozone en de Amerikaanse fabrieksorders.

Royal Dutch Shell houdt daarnaast vandaag een Managementdag in Londen. Morgen vindt hetzelfde evenement plaats in New York.

Bedrijfsnieuws

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten denkt dat vastgoed mogelijk in beweging kan komen na een rapport van Goldman Sachs. De zakenbank verhoogde volgens de handelaar het koersdoel voor Unibail van 148,00 naar 161,00 euro en voor Wereldhave van 21,60 naar 22,00 euro. Wereldhave werd ook van de verkooplijst van Goldman gehaald, terwijl Unibail naar de kooplijst gaat.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor OCI licht van 32,00 naar 31,00 euro, na een zwak eerste kwartaal, maar handhaafde het koopadvies, gezien het verwachte marktherstel en de relatief lage aandelenkoers.

TomTom is een samenwerking gestart met de EU Data Task Force. De samenwerking betreft een 'proof of concept' om de veiligheid te vergroten door gegevens over de auto en de infrastructuur te delen tussen landen en fabrikanten.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 0,3 procent tot 2.744,45 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 24.819,78 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 7.333,02 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 04, 2019 02:09 ET (06:09 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.