*

Nieuws Binnenland

Financiële fondsen trekken kar op Damrak

dinsdag 4 juni 2019 17:50

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een kleine winst gesloten. Dat de leidende graadmeter in het groen sloot, was vooral te danken aan financiële fondsen die over een breed front vooruit gingen. Dit gebeurde vooruitlopend op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Mogelijk heeft het weggezakte inflatieniveau in de eurozone, dat door statistiekbureau Eurostat werd gemeld, invloed op het beleid.

De AEX op Beursplein 5 sloot 0,1 procent hoger op 541,15 punten. De MidKap steeg 1,3 procent tot 740,38 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen 0,5 procent. De Duitse DAX klom 1,5 procent.

Staalreus ArcelorMittal was met een winst van 4,1 procent koploper in de AEX. Ook verzekeraar Aegon won meer dan 4 procent. ING, ABN AMRO, ASR en NN stonden met winsten van 2,6 tot bijna 4 procent ook bij de koplopers. Betaalbedrijf Adyen was hekkensluiter met een verlies van 2 procent.

Shell verloor 0,4 procent. Het olie- en gasconcern liet tijdens een investeerdersdag weten op koers te liggen voor het behalen van zijn doelstellingen in 2020. Ook ziet Shell mogelijkheden om 125 miljard dollar of meer terug te laten vloeien naar de aandeelhouders, in de periode 2021 tot en met 2025.