*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: groen dominant op Damrak

woensdag 5 juni 2019 12:05

Aandacht voor inkoperssentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft de openingswinst gedurende de ochtendhandel weten uit te bouwen. Rond de lunch won de AEX 0,7 procent op 544,82 punten.

De markt lette vanochtend vooral op een serie inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. In Japan en China daalde deze indexen, maar in de eurozone was er een nipte stijging.

Wel waren de cijfers uit de verschillende Europese landen gemengd.

In een toelichting zei econoom Chris Williamson van Markit dat de cijfers duiden op een "bescheiden" groei van het bruto binnenlands product van 0,2 procent in het tweede kwartaal. Daarbij is er volgens de econoom weinig zicht op verbetering op korte termijn.

De detailhandelsverkopen in de eurozone daalden in april met 0,4 procent. Dat was meer dan voorzien. Op jaarbasis was er overigens wel een groei van 1,5 procent.

Vanmiddag volgen nog de cijfers over de Amerikaanse dienstensector, net als een banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP en vanavond het Beige Book van de Federal Reserve.

Dit Beige Book kan op aandacht rekenen, nu beleggers steeds meer hoop krijgen dat de Fed de rente gaat verlagen.

Of het daadwerkelijk tot een renteverlaging komt, dat is volgens investment manager Simon Wiersma van ING onzeker. Toch gaat hij er van uit dat centrale banken "eerder de geldkraan zullen opendraaien dan dichtdraaien".

Donderdagmiddag komt de Europese Centrale Bank met een rentebesluit.

De ECB wil de rente in elk geval tot en met eind 2019 op het huidige niveau houden, "en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn."

Economen van Bank of America sluiten niet uit dat de centrale bank deze forward guidance voor het rentebeleid morgen met drie maanden vooruit schuift, dus dat de belangrijkste rentestanden tot zeker eind eerste kwartaal 2020 niet worden verhoogd.

"Maar dat is niet ons basisscenario", aldus de marktkenners.

Econoom Nico Klene van ABN AMRO AMRO verwacht donderdag nog geen aanpassing van de forward guidance maar die gaat er later dit jaar vermoedelijk wel komen.

De euro/dollar handelde op 1,1282.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden vrijwel allen fondsen hoger. Koploper was Adyen met een koerswinst van 2,3 procent. Verder steeg Randstad 2,1 procent en Galapagos 1,8 procent.

De financials hadden het lastig. ABN AMRO daalde 0,2 procent, evenals Aegon, terwijl ING 0,1 procent inleverde. De toegenomen kans op een renteverlaging in de VS doet de financiële waarden geen goed.

In de Midcap stegen AMG en OCI 2,7 en 3,0 procent. TomTom werd 2,4 procent duurder, terwijl alleen Takeaway.com en Altice Europe in het rood handelden.

De maaltijdbezorger verloor 1,4 procent en de Franse kabelaar daalde 4,3 procent. Volgens Bloomberg zijn verschillende partijen geïnteresseerd in een belang in de Portugese operaties van Altice, maar dreigt de prijs die zij daarvoor betalen flink lager uit te vallen dan de kabelaar hoopte. Mogelijk dat de verkoop daarom niet doorgaat.

In de AScX won Alfen 2,5 procent. Heijmans werd 2,0 procent duurder. Heijmans haalde twee nieuwe opdrachten binnen voor een totaalbedrag van net geen 100 miljoen euro. Toch verlaagde KBC Securities het koersdoel van 13,25 naar 11,50 euro. De toenemende wereldwijde macro-economische onzekerheid, die ook de concurrentie treft, wordt volgens Cuypers nog eens versterkt door het recente nieuws over het beëindigde Wintrackproject en de problemen bij het Zuidasdok.

B&S Group was de grootste daler, maar beperkte het verlies tot 0,3 procent.

Lokaal viel Avantium op met een koerswinst van 5,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 05, 2019 06:05 ET (10:05 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.