*

Nieuws Binnenland

EC wil Rome bestraffen

woensdag 5 juni 2019 13:48

Door buitensporig begrotingstekort.

(ABM FN) De Europese Commissie wil een procedure tegen Italië starten vanwege het te grote begrotingstekort van Rome. Dit werd woensdag door de Commissie aangekondigd als deel van de European Semester Spring 2019.

De procedure van een buitensporigtekortprocedure is gerechtvaardigd, omdat Italië te veel schulden heeft en dat er geen verbetering in zicht is.

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis benadrukte in een persconferentie dat de Commissie de procedure nog niet effectief start, omdat eerst de goedkeuring van de lidstaten nodig is. De Europese raad heeft nu twee weken om zijn mening te formuleren, aldus Dombrovskis.

De Europese Commissie voorspelt dat de schuldgraad en het structureel tekort van Italië zullen oplopen, in plaats van dalen. In 2018 steeg de staatsschuld naar 132 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product. Voor 2019 en 2020 verwacht de Commissie dat dit naar 135 procent zal oplopen.

"Sommige lidstaten hebben van de goede economische tijd onvoldoende gebruikt gemaakt om begrotingsbuffers aan te leggen en hervormingen door te voeren", aldus Dombrovskis.

Verder zei Eurocommissaris Pierre Moscovici dat het structurele tekort daarmee in 2020 boven de limiet van 3 procent zal uitkomen.

Hij vindt dat de buitensporigtekortprocedure voor Italië daarmee "gerechtvaardigd" is.

Moscovici benadrukte dat de Commissie open staat om dit met Italië te bespreken.

Andere Europese landen

De Europese Commissie heeft besloten geen buitensporigtekortprocedures te starten voor Frankrijk, Cyprus en België, ondanks dat er afwijkingen van de regels zijn geconstateerd.

"Het geval van België is te beperkt om met zekerheid conclusies te trekken", aldus Moscovici.

De Commissie heeft ook voorgesteld om de buitensporigtekortprocedure tegen Spanje te beëindigen. Daarmee feliciteerde Dombrovskis het Zuid-Europese land.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 05, 2019 07:48 ET (11:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.