*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen hoger

vrijdag 7 juni 2019 06:47

Focus op banenrapport VS.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen vrijdag af op een groene opening.

De hoop is dat Mexico en de VS spoedig tot een handelsakkoord komen. Maandag stelt Amerika in principe importheffingen in, maar mogelijk worden die uitgesteld.

De aandelenmarkten zakten donderdag weg na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het bijbehorende persmoment van voorzitter Mario Draghi. Na een positieve ochtendsessie leverden de indexen in.

De belangrijkste rentestanden werden gehandhaafd, hetgeen ook was voorzien. Waar de markt niet op had gerekend was het aanpassen van de forward guidance. De ECB gaat er nu van uit dat de basisrentetarieven niet voor de tweede helft van 2020 omhoog gaan. Eerder lag die grens op eind dit jaar.

Iets anders waarmee de centrale bank beleggers overviel waren de voorwaarden van de TLTRO's. Die bleken voor banken minder gunstig dan gedacht.

Al met al bleek de ECB minder mild dan gehoopt, was de conclusie van marktkenners.

"De rente die banken betalen onder het TLTRO-programma wordt tien basispunten boven de ECB-depositorente gezet, hetgeen minder genereus is dan verwacht. Ook kwam in de rente-aankondiging naar voren dat de ECB in de eerste helft van 2020 de rente "op haar huidige niveau" houdt. Dit betekent dat de renteverlagingen waar markten op speculeerden in ieder geval volgens de ECB voorlopig van de baan zijn", concludeerde analist Bart Hordijk van Monex Europe.

"Het is opmerkelijk dat de normaal terughoudende ECB het aandurft om het beleid 'hawkish' af te ronden, ondanks de vele risico's die de eurozone omringen", stelde de marktvorser, die de euro dan ook zag stijgen in plaats van dalen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de Duitse fabrieksorders in april verder zijn aangetrokken en dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal met 0,4 procent is gegroeid. In het vierde kwartaal van vorig jaar was nog sprake van een groei van 0,2 procent. Dat de groei in het valutablok aantrekt, wordt ook gereflecteerd in de nieuwe groeiramingen van de ECB, die voor 2019 rekenen op een iets sterkere groei.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden stonden in heel Europa onder druk nu de rentes in Europa nog langer laag zullen blijven. Deutsche Bank daalde 2,9 procent, Sociéte Générale 0,5 procent en BNP Paribas 1,7 procent.

ING Groep en Commerzbank leverden respectievelijk 0,9 en 1,3 procent in. De twee banken konden donderdag op extra aandacht rekenen vanwege de berichten dat Berlijn toch kijkt naar een eventuele fusie van de twee banken. De Duitse overheid is grootaandeelhouder van Commerzbank.

Crédit Agricole daalde 1,7 procent. De Franse bank maakte bekend dat het de winst de komende jaren wil opvoeren, onder meer door in de kosten te snijden en te investeren in digitale dienstverlening.

Auto-aandelen bewogen op het nieuws dat de fusiegesprekken tussen Fiat Chrysler en Renault zijn stukgelopen. Fiat trok het overnamebod op zijn Franse concurrent in omdat Renaults partner Nissan de deal ziet zitten. De Franse minister van begrotingszaken zei donderdag echter dat Renault en Fiat de komende weken alsnog weer om tafel kunnen.

Het aandeel Renault daalde 6,4 procent, terwijl Fiat 0,1 procent steeg. Concurrent Peugeot sloot vlak. Andere autobouwers, zoals BMW en Daimler leverden ruim een procent in.

De Franse producent van sterke dranken Rémy Cointreau boekte in het afgelopen jaar meer winst en zag de marge verbeteren. Beleggers waren minder enthousiast want het aandeel verloor 3,1 procent.

Aviva werd 0,7 procent duurder. De Britse verzekeraar gaat zijn binnenlandse levens- en schadeverzekeringen apart beheren. De verzekeraar wil de kosten met 300 miljoen Britse pond per jaar verminderen, onder andere door besparingen bij de centrale organisatie, minder uitbestedingen en lagere advieskosten. Daarbij verdwijnen ongeveer 1.800 banen in drie jaar tijd, op een totaal van zo'n 30.000

Euro STOXX 50 3.338,41 (-0,1%)

STOXX Europe 600 374,01 (-0,02%)

DAX 11.953,14 (-0,2%)

CAC 40 5.278,43 (-0,3%)

FTSE 100 7.259,85 (+0,6%)

SMI 9.682,29 (+0,3%)

AEX 544,32 (+0,1%)

BEL 20 3.440,37 (-0,4%)

FTSE MIB 20.177,81 (+0,1%)

IBEX 35 9.169.20 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een hogere opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag na een volatiele handel ook hoger gesloten.

Na twee handelssessies waarin de markt vooral leek voor te sorteren op een renteverlaging door de Federal Reserve, werd donderdag aanvankelijk wat minder makkelijk richting bepaald, met beleggers die in afwachting waren van het arbeidsmarktrapport van de Amerikaanse overheid op vrijdag.

Voor de officiële cijfers wordt gerekend op een banengroei van 180.000 stuks en een stabiele werkloosheid van 3,6 procent. Het rapport staat extra in belangstelling omdat de voorloper van loonstrookjesverwerker eerder deze week zwaar tegenviel.

Indien ook de officiële cijfers tegenvallen, versterkt dit waarschijnlijk de verwachting dat de Fed de rente later dit jaar zal verlagen. De Amerikaanse centrale bank liet eerder deze week bij monde van voorzitter Jerome Powell doorschemeren dat men klaar staat om in te grijpen om de negatieve economische effecten van de handelsoorlogen die de Verenigde Staten voeren het hoofd te bieden.

Een handelsakkoord tussen de VS en China staat op de tocht nu beide landen elkaar bestoken met hogere importtarieven en er niet langer wordt onderhandeld over een deal. Beleggers wachten vooral op de G-20 top later deze maand in Japan waar Washington en Beijing mogelijk toch weer om tafel gaan.

Ondertussen onderhandelt de VS met buurland Mexico over een oplossing om handelstarieven op geïmporteerde producten te voorkomen. Donderdagavond meldde persbureau Bloomberg dat de VS overweegt om de sancties, die maandag in moeten gaan, uit te stellen.

Volgens diverse economen zou een escalerende handelsoorlog met Mexico direct grote invloed hebben op de autoprijzen. Amerika importeert veel auto's uit het buurland.

"Het is denkbaar dat een importtarief van 25 procent de vraag naar auto's met ruim 3 miljoen units kan doen afnemen, wat een daling van zo'n 18 procent zou betekenen", volgens econoom Emmanuel Rosner, van Deutsche Bank.

De macro-economische data van donderdag waren weinig bepalend voor het sentiment. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 1 juni stabiel gebleven op 218.000 waar een daling tot 212.000 werd voorzien.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in april gedaald naar 50,8 miljard dollar. Het tekort voor maart werd herzien tot 51,9 miljard dollar. Verder steeg de arbeidsproductiviteit in de VS in het eerste kwartaal van 2019 harder dan in de drie maanden ervoor maar wel iets minder sterk dan verwacht.

Het IMF werd positiever over de Amerikaanse economie en stelde de groei opwaarts bij. Wel benadrukte chef Christine Lagarde de mogelijke negatieve impact van de handelsoorlogen die de VS voeren.

De olieprijs is donderdag opgekrabbeld na de flinke daling een dag eerder. Een vat West Texas Intermediate werd 1,7 procent duurder op een settlement van 52,59 dollar.

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler heeft het overnamebod op concurrent Renault zien afketsen omdat Nissan, samenwerkingspartner van Renault, geen heil zou zien in de deal. Mogelijk volgen de komende weken wel nieuwe gesprekken, zei de Franse minister van begrotingszaken. In New York sloot het aandeel Fiat Chrysler 0,8 procent hoger.

Google neemt het data-analysebedrijf Looker over voor 2,6 miljard dollar in contanten. Dit meldde het dochterbedrijf van Alphabet donderdag. Het aandeel Alphabet steeg 0,3 procent.

De overname wordt naar verwachting later dit jaar afgerond en is onderhevig aan de goedkeuring van toezichthouders. Looker wordt na afronding onderdeel van Google Cloud.

Advanced Micro Devices steeg bijna 8 procent na een adviesverhoging naar Gelijkgewogen bij Morgan Stanley.

Barnes & Noble is volgens The Wall Street Journal dicht bij een deal om overgenomen te worden door Elliot Management. Daarmee zou de keten van boekenwinkels van de Amerikaanse beurs verdwijnen. Het aandeel steeg bijna 30 procent.

S&P 500 index 2.843,49 (+0,6%)

Dow Jones index 25.720,66 (+0,7%)

Nasdaq Composite 7.615,55 (+0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag in het groen, met winst in Tokio, terwijl in China de deuren gesloten bleven.

Nikkei 225 20.897,08 (+0,6%)

Shanghai Composite 2.827,80 (-1,2%) slotstand 6 juni

Hang Seng 26.965,28 (+0,3%) slotstand 6 juni

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1266. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1278.

USD/JPY Yen 108,45

EUR/USD Euro 1,1266

EUR/JPY Yen 122,18

MACRO-AGENDA:

06:30 Industriële productie - April (NL)

08:00 Industriële productie - April (Dld)

08:00 Handelsbalans - April (Dld)

08:45 Industriële productie - April (Fra)

08:45 Export - April (Fra)

14:30 Banenrapport - Mei (VS)

16:00 Groothandelsvoorraden - April (VS)

21:00 Consumentenkrediet - April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

09:00 Beursgang Marel

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 07, 2019 00:47 ET (04:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.