*

Nieuws Binnenland

Update2: vleesmachinefabrikant Marel koerst op innovatie

vrijdag 7 juni 2019 11:07

IJslanders acquireren graag maar behoedzaam.

(ABM FN-Dow Jones) De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel is voortdurend op overnamepad, maar doet dat in de traditie van de onderneming heel behoedzaam. Dit gaf de CEO van het bedrijf vrijdag aan tegen ABM Financial News.

"De sectoren waarin wij opereren kennen veel lokale spelers, die niet uit de lucht zijn komen vallen. Daarom is het zaak om een goede culturele, innovatieve, digitale en uiteindelijk ook zakelijke match te hebben. Om dat helder te krijgen is tijd nodig en maakt het acquisitieproces een zaak van geduld en behoedzaamheid", aldus CEO Árni Oddur Thórdarson vrijdag.

In de sectoren waar Marel actief is, ligt de gemiddelde factor waartegen een overname wordt gedaan volgens Thórdarson op tien keer de EBITDA.

Marel beleefde vrijdag zijn beursgang aan Euronext Amsterdam. De IJslandse onderneming kende daarbij een introductiekoers van 3,85 euro, waar de nieuwe aandelen tegen 3,70 euro in de markt zijn gezet. Marel bracht 100 miljoen nieuwe aandelen naar de Amsterdamse beurs.

Het Damrak kreeg er een snel groeiend bedrijf bij. Het IJslandse bedrijf overigens ook genoteerd in Reykjavik, boekte in de afgelopen vier jaar drie keer een omzetgroei van 15 procent of meer. Voor de periode van 2017-2026 rekent Marel op 12 procent jaarlijkse groei, waarvan 5 tot 7 procent door overnames en 4 tot 6 procent autonoom.

De markt groeit wereldwijd met zo'n 4 tot 6 procent per jaar en daarbij trekt een groeiende middenklasse naar steden waar vaker vlees op het menu staat. Vooral in Zuid-Amerika en Azië zijn de groeiverwachtingen sterk.

Ook de winst profiteert mee. Marel voerde het operationele resultaat in de afgelopen vijf jaar flink op, van 84 miljoen naar 215 miljoen euro. Van de nettowinst wil het bedrijf 20 tot 40 procent terug laten vloeien naar aandeelhouders. Een andere deel wordt geïnvesteerd in overnames.

Het concern investeert volgens Thórdarson elk jaar 6 procent van zijn omzet in innovatie. Een belangrijk richtpunt van vernieuwing is dat de nieuwe techniek meervoudig toepasbaar is, waarmee het zijn investering sneller terugverdient.

Marel, dat in 1992 begon als start-up op de Universiteit van IJsland, telt inmiddels 6.000 medewerkers. Ongeveer een derde van de medewerkers werkt in Nederland, sinds de overname van Stork Foods in 2008 en van de slachtrobots van MPS acht jaar later.

De meeste omzet komt van machines voor pluimvee en ander gevogelte. Het bedrijf verzamelt veel data waardoor de verwerkte dieren volledig traceerbaar zijn vanuit de supermarkten waar ze terechtkomen.

Marel telt bijna 2.500 aandeelhouders, waarvan de tien grootste 66,5 procent van het kapitaal in handen hebben. Eyrir Invest is hiervan de grootste met 28,4 procent.

De koers van het aandeel Marel noteerde vrijdag op een groen Damrak op 4,00 euro.

Update2: om commentaar CEO Marel toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 07, 2019 05:07 ET (09:07 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.