*

Nieuws Binnenland

AEX speculeert op renteverlaging

vrijdag 7 juni 2019 20:31

Verruimende centrale banken compenseren zorgen over handelsconflicten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is deze week opgeveerd. Op een slot van 550,24 punten steeg de AEX 1,8 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter nog op 540,49 punten.

Daarmee leek de markt voor te sorteren op de mogelijkheid dat de Federal Reserve de rente later dit jaar zal verlagen. Voorzitter Jerome Powell zinspeelde deze week op een mogelijke renteverlaging. Hij benadrukte tijdens een toespraak dat de Fed een passend beleid zal voeren om te anticiperen op de mogelijke economische gevolgen van een handelsoorlog.

Een handelsakkoord tussen de VS en China staat op de tocht nu beide landen elkaar bestoken met hogere importtarieven en er niet langer wordt onderhandeld over een deal. Beleggers wachten vooral op de G-20 top later deze maand in Japan waar Washington en Beijing mogelijk toch weer om tafel gaan.

Ondertussen onderhandelt de VS met buurland Mexico over een oplossing om handelstarieven op geïmporteerde producten te voorkomen. Hiermee dreigt de Amerikaanse president Trump omdat Mexico te weinig zou doen tegen de immigranteninstroom aan de grens. Maandag gaan die importtarieven in wanneer er voor die tijd geen deal wordt bereikt.

Banenrapporten tonen zwakte Amerikaanse economie

De roep om een renteverlaging door de Fed wordt ook sterker nu de Amerikaanse economie hapert. Dat werd deze week duidelijk uit het tweetal banenrapporten dat verscheen. Zowel loonstrookjesverwerker ADP als de Amerikaanse overheid zelf meldden een zeer zwakke banengroei in mei.

Dat wijst er op dat er wel iets meer aan de hand is dan alleen het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Marey wees bij het officiële rapport op de vertraging in juist de bouw- en dienstensector en niet zozeer de maakindustrie. "Voeg daar aan toe dat het effect van het handelsconflict zich in de projecties pas in juni zou laten zien en je kunt concluderen dat er intern in de Verenigde Staten ook wat aan de hand is en de rek er uit lijkt", aldus Marey. "Ook dit rapport lijkt in het straatje te passen van de duiven van de Federal Reserve", volgens de analist, die eerder al stelde dat het ADP-rapport koren op de molen is voor de voorstanders van renteverlagingen binnen de Fed.

Of het daadwerkelijk tot een renteverlaging komt, is volgens investment manager Simon Wiersma van ING nog onzeker. Toch gaat hij er van uit dat centrale banken "eerder de geldkraan zullen opendraaien dan dichtdraaien". De FedWatch tool van CME Group schat de kans op een renteverlaging in september momenteel in op ruim 50 procent.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe denkt niet dat de zwakke banencijfers de Fed al zullen aansporen tot een renteverlaging. "Lagere banengroei hoort namelijk bij het late punt van de economische cyclus waar de VS zich momenteel in bevindt, terwijl de lonen nog steeds op een gestaag tempo toenemen."

Volgens de analist van Monex Europe is "de rentecurve die een recessie aankondigt een belangrijker risico om in de gaten te houden dan een afremmende loon- en banengroei. Daarnaast is het onvoorspelbare beleid van President Trump, voornamelijk op het gebied van handel, iets waar markten zich meer zorgen over moeten maken", meent Hordijk.

ECB verrast met forward guidance en TLTRO voorwaarden

Het draaide deze week ook om het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De belangrijkste rentestanden werden gehandhaafd, hetgeen ook was voorzien. Waar de markt niet op had gerekend was het aanpassen van de forward guidance. De ECB gaat er nu van uit dat de basisrentetarieven niet voor de tweede helft van 2020 omhoog gaan. Eerder lag die grens op eind dit jaar.

Iets anders waarmee de centrale bank beleggers overviel waren de voorwaarden van de TLTRO's. Die bleken voor banken minder gunstig dan gedacht. De basisprijs op de TLTRO III van 10 basispunten bovenop het gemiddelde tarief van de basisherfinancieringstransacties van het Eurosysteem gedurende de looptijd van de desbetreffende TLTRO, die de ECB noemde, "is iets duurder dan verwacht", volgens analist Bas van Geffen van Rabobank die rekende, net als de meeste banken, op een nulopslag.

"Een kleine penalty op het gebruik", was zijn conclusie. Wellicht toch om het gebruik wat te ontmoedigen, aldus de analist van Rabobank. Al met al klonk Draghi in zijn toelichting "duidelijk wat minder dovish dan verwacht", aldus Van Geffen.

"Het is opmerkelijk dat de normaal terughoudende ECB het aandurft om het beleid 'hawkish' af te ronden, ondanks de vele risico's die de eurozone omringen", vond valuta-analist Hordijk, die de euro dan ook zag stijgen in plaats van dalen. De Europese munt steeg deze week ten opzichte van de dollar met 1,5 procent tot boven de 1,13.

Economie Duitsland hapert terwijl eurozone opkrabbelt

Duitsland is het tweede kwartaal slecht begonnen. Zowel de industriële productie als de handel daalden in april. En dit voedt de zorgen dat de grootste economie in de eurozone niet in staat is om het groeitempo uit het eerste kwartaal vast te houden.

"Laten we duidelijk zijn, dit is een verschrikkelijke start van het tweede kwartaal voor Duitsland", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

Op macro-economisch vlak werd deze week ook bekend dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal met 0,4 procent is gegroeid. In het vierde kwartaal van vorig jaar was nog sprake van een groei van 0,2 procent. Dat de groei in het valutablok aantrekt, wordt ook gereflecteerd in de nieuwe groeiramingen van de ECB, die voor 2019 rekenen op een iets sterkere groei.

Verder was er deze week aandacht voor inkoopmanagersindices van de industrie en dienstensectoren. Daarbij werd duidelijk dat met name de wereldwijde maakindustrie onder druk staat. De dienstensectoren doen het over het algemeen wat beter.

Olieprijs stort in en veert weer op

De olieprijs daalde aanvankelijk fors nadat het wekelijkse olievoorradenrapport uit de VS liet zien dat zowel de olie- en benzinevoorraden, als ook de voorraden stookolie afgelopen week flink zijn toegenomen. Daar stond tegenover dat de OPEC zijn productie-afspraken vermoedelijk zal verlengen, wat per saldo betekende dat de olieprijs deze week stabiliseerde.

Sinds een piek die in april werd bereikt, daalde de olieprijs de afgelopen tijd met 20 procent, waarmee een zogeheten bear market wordt gemarkeerd.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er vrijwel alleen maar stijgers. NN Group was koploper met een winst op weekbasis van 6,4 procent. De verzekeraar neemt de schadeverzekeringstak van Vivat over, terwijl de levensverzekeringen naar Athora gaan. Volgens analisten van ING wordt NN met de gedeeltelijke overname marktleider in het niet-leven segment. De overname zelf draagt slechts bescheiden bij aan de kapitaalgeneratie.

ASR Nederland, dat lang werd genoemd als gegadigde om Vivat over te nemen, steeg op weekbasis 4,9 procent. Dat ASR de overname aan zich voorbij ziet gaan, is volgens ING een signaal dat de verzekeraar discipline opbrengt en zich niet gek laat maken door een te hoge prijs te bieden. En er zijn nog voldoende overnamekansen, aldus ING.

Adyen was de dissonant in de AEX met een verlies van 1,8 procent.

In de Midcap was de stemming ook overwegend positief. TKH steeg 11,9 procent na een positief analistenrapport van Kempen. Ook OCI en AMG deden het goed met winsten van respectievelijk 11,2 en 6,6 procent.

Altice Europe leverde 5,7 procent in. Deze week meldde persbureau Bloomberg dat diverse partijen een eindbod hebben ingediend bij het Franse kabelaar voor een eventuele overname van het Portugese glasvezelnetwerk. De biedingen zouden met 3 miljard tot 4 miljard euro wel lager liggen dan de 5 miljard euro die Altice graag wil ontvangen.

BE Semiconductor Industries steeg 2,8 procent na een analistenbijeenkomst. Na een zwakke outlook voor het lopende tweede kwartaal, voorziet zakenbank Berenberg "geen significante" verbetering in de tweede jaarhelft. Besi blijft in de tussentijd onveranderd inzetten op het verlagen van de kosten, "zodat een terugkeer naar groei zo winstgevend als maar mogelijk is". De timing van het herstel is echter onzeker, benadrukten de analisten. "Maar we denken dat er tegen 2021 weer groei zal zijn". Innovatie bij smartphones zal hiervoor de aanjager zijn, aldus Berenberg.

Onder de kleine fondsen deed VolkerWessels het goed. Het aandeel steeg op weekbasis 8,0 procent. Ook Heijmans zat in de lift, ondanks een koersdoelverlaging van 13,25 tot 11,50 euro door KBC Securities. Het Accumuleren advies werd wel gehandhaafd. Heijmans steeg 4,5 procent.

Lokaal viel de winst van 10 procent van Hunter Douglas op. Het aandeel noteerde vrijdag ex-dividend. Holland Colours steeg 4,9 procent na het publiceren van de cijfers over boekjaar 2018/2019. De winst en omzet stegen. Daarnaast werd het dividend verhoogd.

De eerste notering van het IJslandse Marel op het Damrak bleek vooralsnog een succes. Er werden 100 miljoen aandelen naar de markt gebracht voor 3,70 euro per aandeel. Marel sloot vrijdag op 3,90 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 07, 2019 14:31 ET (18:31 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.