*

Nieuws Binnenland

Lagere opening Damrak voorzien

woensdag 12 juni 2019 08:17

Aziatische beurzen lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,7 procent in het groen op 557,22 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets doen de Europese beurzen vandaag een stapje terug, nadat de koersen gisteren nog opliepen ondanks dat de VS klaar staan om extra importtarieven op te leggen aan China.

Wall Street leverde dinsdag wel wat beurswaarde in en gaf daarmee de winsten van eerder op de handelsdag prijs. "Ondanks het feit dat de beurzen deze week tot de hoogste niveaus in een maand stegen, konden de aandelenmarkten het momentum van eerder op de dag niet vasthouden, waarbij de S&P 500 worstelde om boven een stand van 2.900 te komen", aldus Hewson.

"Het onvermogen van Amerikaanse aandelen om boven dit belangrijke weerstandsniveau te komen, markeert een bepaalde terughoudendheid onder beleggers om de koe bij de horens te vatten in aanloop naar de beleidsvergadering van de Federal Reserve volgende week", aldus de marktvorser.

Hewson denkt dat de centrale bankiers de verwachtingen voor toekomstige renteverlagingen moeten temperen. Een groot deel van eerdere winsten op de beurzen valt volgens Hewson namelijk toe te schrijven aan een meer dovish-houding van de centrale banken en niet aan optimisme over de lopende handelsgesprekken tussen China en de VS. "Dit verklaart mogelijk waarom de beurzen moeite hebben om nieuwe recordstanden neer te zetten. Het handelsconflict vormt nog steeds een beperkende factor in een periode dat de groei van de wereldeconomie lijkt te vertragen."

De Amerikaanse president Donald Trump gooide dinsdag nog wat olie op het vuur in het handelsconflict met China door te zeggen dat hij geen interesse heeft in een deal, als het land niet akkoord gaat met eerdere afspraken. "We gaan voor een goede deal met China of anders helemaal niet", aldus Trump.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag in navolging van de Amerikaanse aandelenmarkten lager. De Japanse Nikkei liep slechts licht terug, terwijl de beurzen in Hong Kong met 1,8 procent flink wat beurswaarde inleverden. Tienduizenden demonstranten in Hongkong blokkeerden woensdag wegen rondom regeringskantoren om te protesteren tegen de aangekondigde uitleveringswet. Woensdag wordt in Hong Kong een wetsvoorstel besproken over uitlevering van verdachten aan China.

De Shanghai Composite daalde met 0,6 procent, nadat de Chinese consumentenprijzen in mei conform verwachting tot het hoogste niveau stegen in vijftien maanden.

Onder de individuele aandelen daalde SoftBank Group 2,2 procent, terwijl Yahoo Japan 3,5 procent prijsgaf in Tokio. Toyota won 0,8 procent en in Hong Kong leverde Sunny Optical 6,3 procent in. Foxconn verloor 0,2 procent, nadat de toeleverancier van Apple liet weten dat het overweegt uit China te vertrekken als het handelsconflict tussen China en de VS verder escaleert.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag nog inzicht in Amerikaanse inflatiecijfers en de wekelijkse olievoorraden in de VS.

De olieprijs stabiliseerde dinsdag na de daling een dag eerder. Op een settlement van 53,27 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,01 dollar of 0,02 procent meer waard. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot 1,8 procent lager.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1335. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1330.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell-dochter Equilon Enterprises verkoopt zijn Martinez raffinaderij in de Amerikaanse staat Californiƫ aan PBF Holding Company. Equilon, dat ook wel opereert onder de naam Shell Oil Products US, ontvangt 1 miljard dollar plus de waarde van de voorraden olie en koolwaterstof en andere aanpassingen.

Flow Traders krijgt een notering aan de aandelenbeurs van Tel Aviv. Dit meldde Bloomberg op basis van een email van de Israƫlische beurs. De flitshandelaar krijgt een notering als 'remote member'.

Maaltijdbezorger Takeaway.com promoveert dankzij de kwartaalweging van Euronext naar een plekje in de AEX. Takeaway krijgt de plek van Gemalto, dat eind mei van de Amsterdamse beurs verdween na de voltooide overname door Thales. Fagron komt in de AMX en ICT Group vervangt de magistrale bereider in de AScX. De veranderingen worden op maandag 24 juni effectief.

HAL geeft bijna 1,7 miljoen nieuwe aandelen uit in verband met de uitkering van het dividend in aandelen.

TKH heeft zijn doelstellingen voor de middellange termijn opwaarts bijgesteld. TKH breidde zijn plan uit om activiteiten te desinvesteren met een omzet van 75 miljoen euro tot een desinvesteringsprogramma met een totale omzet van 300 miljoen tot 350 miljoen euro. De nieuwe strategie zal volgens TKH een positief effect hebben op de winstgevendheid van het bedrijf.

ForFarmers ziet zijn financieel directeur Arnout Traas na afloop van zijn aanstellingstermijn opstappen.

Probiodrug heeft de naamswijziging in Vivoryon Therapeutics officieel doorgevoerd.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index leverde dinsdag 0,1 procent in en sloot op 26.048,51 punten. De Nasdaq eindigde nipt onder de slotstand van maandag op 7.822,57 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 12, 2019 02:17 ET (06:17 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.