*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak beperkt verlies

woensdag 12 juni 2019 10:57

Problemen BASF spelen DSM in de kaart.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend lager, al werd een deel van de openingsverliezen weggewerkt. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 555,42 punten.

"De handelsperikelen hangen nog steeds boven de markt en president Trump komt weer dagelijks met een of meer (dreig)tweets", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Volgens Wiersma zijn beleggers vooral in afwachting van meer nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China. "We denken dan ook dat de beurzen voorlopig binnen een redelijk nauwe bandbreedte zullen bewegen."

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat beleggers weinig richtpunten hebben op dit moment. "De volumes zijn laag en er staat niet veel op de agenda. Het is vooral consolideren, na een scherp herstel van eerdere verliezen op de beurzen", aldus Schutte.

Ook Schutte stelt dat het vooral wachten is op verdere ontwikkelingen rondom het handelsconflict. De focus zal daarbij volgens Schutte vooral liggen op het einde van de maand, wanneer Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping elkaar ontmoeten tijdens een G20-top in Japan. "Tot die tijd laveren beleggers tussen hoop en vrees", aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag nog inzicht in Amerikaanse inflatiecijfers en de wekelijkse olievoorraden in de VS.

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,1339. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1330. De olieprijzen koersten 2,4 procent lager.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen wist DSM het hoofd boven water te houden met een winst van 1,2 procent. De productieproblemen bij BASF met vitamine A-producten zal waarschijnlijk het bedrijfsresultaat (EBITDA) van DSM stuwen, zo verwachten analisten van JPMorgan. BASF is gestopt met het accepteren van nieuwe bestellingen voor vitamine A-producten tot minstens juli.

ArcelorMittal won aanvankelijk 0,3 procent, maar zakte gedurende de ochtend weg met een min van 0,9 procent ondanks dat Goldman Sachs het aandeel op de kooplijst plaatste, zo merkte handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op. Het koersdoel ging wel omlaag, van 20,50 naar 19,50 euro. Van der Pol merkte bovendien op dat Aperam eveneens op de kooplijst van de Amerikaanse zakenbank werd geplaatst. Dit koersdoel ging van 31,00 naar 30,00 euro. Aperam won 1,5 procent.

Adyen verloor 1,0 procent. Schutte van Boer & Olij wees op een Reduceren advies door Oddo. Aegon leverde 1,3 procent in.

In de Midcap won TKH 6,9 procent, nadat het Twentse bedrijf de doelstellingen voor de middellange termijn opwaarts bijstelde. De doelstelling voor het rendement op de omzet (ROS) werd verhoogd van 12 tot 13 procent naar "tenminste" 15 procent en de verwachtingen voor het rendement op geïnvesteerd vermogen (ROCE) werden opgetrokken van een bandbreedte van 21 tot 23 procent naar 22 tot 25 procent. KBC Securities noemde de doelstellingen ambitieus.

Takeaway.com won 2,5 procent. Het aandeel komt bij een herweging van Euronext in de AEX te staan.

AMG verloor 2,5 procent en SBM Offshore leverde 2,4 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 0,4 procent, maar verloor Kendrion 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 12, 2019 04:57 ET (08:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.