*

Nieuws Binnenland

AEX beperkt verlies

woensdag 12 juni 2019 17:57

Consolidatie na eerder herstel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag slechts licht lager gesloten, nadat de openingsverliezen in de loop van de dag grotendeels werden weggewerkt.

De AEX index sloot 0,2 procent lager op 556,13 punten. De Midkap index eindigde vrijwel ongewijzigd.

De beurs opende lager, nadat Wall Street dinsdag een stap terug deed toen de VS zich weer harder bleek te gaan opstellen richting China in de voortslepende handelsoorlog.

In de loop van de woensdag herstelden de koersen op het Damrak zich weer, nadat Wall Street richting een vlakke opening koerste en de verliezen aan het begin van de handel beperkte.

De hernieuwde strijdlust van de Amerikaanse president Donald Trump, uiteraard publiek gemaakt via Twitter, tegen China zorgde voor lage verwachtingen voor een mogelijke deal tijdens de aankomende G20-top eind deze maand, zei sales trader Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News. Dit leidt tot meer onzekerheid op de beurs.

Ook uitspraken van de Britse politicus Boris Johnson, dat hij geen 'no deal Brexit' nastreeft, hadden invloed op de stemming.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte eerder woensdag op dat beleggers weinig richtpunten hebben op dit moment. "De volumes zijn laag en er staat niet veel op de agenda. Het is vooral consolideren, na een scherp herstel van eerdere verliezen", aldus Schutte.

De olieprijs daalde met ruim 2 procent, na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Deze stegen met 2,2 miljoen vaten, terwijl een daling was voorspeld.

Inflatiecijfers uit Amerika waren zwakker dan verwacht, met een prijsstijging van 1,8 procent in mei, tegen 2,0 procent in april. De terugval was iets sterker dan de 1,9 procent die was voorspeld. Het cijfer kan de speculatie doen toenemen van meer renteverlagingen door de Federal Reserve.

De euro/dollar noteerde op 1,1325. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1330. De olieprijzen koersten 2,4 procent lager.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was KPN de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent. Verffabrikant Akzo Nobel won 1,5 procent. Eerder deze week liet Credit Suisse zich positief uit over de verffabrikant.

DSM won 1,4 procent. De productieproblemen bij BASF met vitamine A-producten kan de resultaten van DSM stuwen, verwacht JPMorgan. BASF is gestopt met het accepteren van nieuwe bestellingen voor vitamine A-producten tot minstens juli.

ArcelorMittal was de sterkste daler met 2,8 procent, ondanks dat Goldman Sachs het aandeel op de kooplijst plaatste, zo merkte handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op. Het koersdoel ging wel omlaag, van 20,50 naar 19,50 euro.

In de Midcap won TKH 9,9 procent, nadat het Twentse bedrijf zijn doelen opwaarts bijstelde naar een rendement van tenminste 15 procent, in plaats van 12 tot 13 procent. KBC Securities noemde de doelstellingen ambitieus.

Takeaway.com won 1,7 procent. Het aandeel komt bij de aanstaanden herweging van Euronext in de AEX te staan.

SBM Offshore daalde 3,3 procent, waarmee de oliedienstverlener de grootste verliezer was.

In de AScX deden Alfen en B&S het goed met winsten van 1,4 en 1,2 procent, terwijl NSI 2,1 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs stond de S&P 500 index 0,3 procent lager. Technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 12, 2019 11:57 ET (15:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.