*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Wall Street lager in middaghandel

woensdag 12 juni 2019 19:34

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag halverwege de handelsdag licht in het rood. Beleggers waren vooral gespitst op ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De twee economische grootmachten lijken nog niet warm te lopen voor een topontmoeting tussen de presidenten Donald Trump en Xi Jinping tijdens de aankomende G20-top in Japan, om het conflict tot een einde te brengen.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 25.995 punten. De brede S&P 500 ging ook 0,2 procent omlaag tot 2878 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent lager op 7788 punten.

Op macro-economisch vlak bleek verder dat de inflatie in de VS in mei is uitgekomen op 1,8 procent op jaarbasis, tegen 2 procent een maand eerder. Economen hadden in doorsnee op een inflatie van 1,9 procent gerekend.

Er was ook voldoende bedrijfsnieuws om beleggers bezig te houden. Tesla ging 1,9 procent omlaag na uitspraken van topman Elon Musk tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Hij zei dat de elektrische autobouwer mogelijk meer fabrieken gaat bouwen in China. Ook weersprak hij zorgen over een teruglopende vraag naar de bolides van de onderneming.

Medidata Solutions verloor 3,5 procent. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met software op medisch gebied, wordt overgenomen door het Franse Dassault Systèmes voor 5,8 miljard dollar. Speelgoedfabrikant Mattel won 4,4 procent. De onderneming heeft rivaal MGA Entertainment een maand geleden de deur gewezen met een ongevraagd overnamebod. Een jaar geleden probeerde MGA ook al met Mattel om tafel te komen.

Het aandeel van vliegtuigfabrikant Boeing zakte 1 procent in waarde. Een hoge functionaris van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA voorspelt dat de 737 MAX voor het einde van het jaar weer in gebruik wordt genomen. Momenteel staan de kisten uit veiligheidsoverwegingen al enige tijd aan de grond, na twee vliegtuigrampen in korte tijd.

De euro was 1,1294 dollar waard, tegen 1,1315 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 51,87 dollar. Brentolie zakte 2,3 procent in prijs tot 60,87 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)