*

Nieuws Binnenland

Lagere opening Damrak voorzien

donderdag 13 juni 2019 08:12

Handelsconflict blijft boven de markt hangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent in het rood op 556,13 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets blijft het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten boven de markt hangen, terwijl beleggers ook een flinke daling van de olieprijzen verwerken. Marktvorser Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group verwacht dat energiegerelateerde fondsen vandaag dan ook onder druk zullen staan. "Handelaren wachten op OPEC om een verlenging van de productiebeperkingen aan te kondigen en sommigen hopen zelfs dat er meer in de productie wordt gesneden", aldus Ozkardeskaya. De huidige overeenkomst over de productiebeperkingen loopt eind deze maand af.

Madden van CMC merkte bovendien op dat het politieke gevecht tussen Italië en de Europese Unie, vanwege het overtreden van de Europese begrotingsregels, opnieuw oplaait. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini lijkt voorstander van belastingverlagingen, terwijl premier Giuseppe Conte verwacht de staatsschuld flink terug te kunnen brengen dankzij de hoger dan voorziene belastingopbrengsten, zo merkte Madden op.

Wall Street sloot woensdag voor de tweede dag op rij lager, maar de verliezen bleven beperkt op een handelsdag zonder veel reuring. Beleggers hielden de ogen gericht op de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, naast een gunstig inflatiecijfer. De consumentenprijzen stegen in mei met 1,8 procent op jaarbasis, tegen 2,0 procent in april. Het cijfer kan beleggers steunen in de overtuiging dat de Federal Reserve de rente snel zal verlagen.

President Donald Trump zei woensdag dat hij geen vaste deadline heeft om extra importheffingen op Chinese goederen in te voeren. Tegelijk zei hij dat hij "het gevoel" heeft dat een handelsdeal kan worden bereikt, mits China inbindt. Eerder had Trump gezegd dat hij zou besluiten over een extra importheffing na de aankomende top met de Chinese president Xi Jinping tijdens een G20-top in het Japanse Osaka op 28 en 29 juni.

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager na de verliezen op Wall Street en de onrust in Hong Kong, met een min van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Vooral in Hong Kong stonden de beurzen onder druk. In de stadstaat braken deze week rellen uit vanwege een nieuwe uitleveringswet die het makkelijker maakt voor de regering om mensen uit te leveren aan China. De Hang Seng index liep met 0,8 procent terug, terwijl de Zuid-Koreaanse Kospi 0,7 procent inleverde. Onder de individuele aandelen maakte Japan Display een koersval van 10,5 procent in Tokio, nadat de CEO van het bedrijf aankondigde op te stappen. Nintendo en olieproducent Inpex leverden tot 2,3 procent in, terwijl Samsung in Zuid-Korea 1,9 procent verloor.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag meer inzicht in de Amerikaanse steunaanvragen en cijfers over de industriële productie in de eurozone. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in mei minder hard stegen dan in april. In Duitsland kwam de inflatie afgelopen maand uit op 1,4 procent tegen 2,0 procent een maand eerder.

De olieprijs daalde woensdag, nadat de Amerikaanse handelsvoorraden ruwe olie voor de tweede week op rij stegen. De juli-future voor een vat ruwe olie daalde met 2,13 dollar, of 4 procent, tot 51,14 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit was de laagste slotstand voor de korte oliefuture sinds 14 januari. In de Aziatische handel vanochtend herstelden de olieprijzen licht.

De euro/dollar noteerde op 1,1298. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1289 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1325 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Fastned wil tot 30 miljoen euro ophalen met zijn beursgang aan Euronext Amsterdam, door maximaal 3 miljoen certificaten uit te geven voor 10,00 euro per stuk.

Esperite heeft de onderhandelingen hervat met de Poolse bank Polski Bank Komórek Macierzystych over de verkoop van Cryo-Save. De Poolse bank heeft volgens Esperite laten weten hernieuwde interesse te hebben.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index verloor woensdag 0,2 procent tot 2.879,84 punten. De Dow Jones-index daalde eveneens 0,2 procent tot 26.004,83 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 7.792,72 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2019 02:12 ET (06:12 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.