*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak werkt verliezen weg

donderdag 13 juni 2019 10:55

Lokaal genoteerde Esperite schiet ruim vijftig procent omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag de openingsverliezen weggewerkt en koerst inmiddels fractioneel hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 556,74 punten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING blijft een dreiging van de handelsoorlog boven de markt hangen, maar geeft een draai van de centrale banken richting een meer stimulerend beleid wel steun aan de markten. "Je ziet dan ook dat beleggers in tweestrijd zijn. Soms overheerst de angst voor de handelsoorlog, en dan weer de hoop op meer stimulering door centrale banken", aldus Wiersma.

De markt wacht volgens ING vooral op nieuwe impulsen. Mogelijk kan de G20-top later deze maand, waar de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jingpin elkaar ontmoeten, een aanjager zijn, maar volgens Wiersma moeten beleggers niet al te hoge verwachtingen hebben. "De kans op een akkoord voor het einde van deze maand lijkt ons niet zo groot."

Volgens de laatste berichten roept China de Verenigde Staten op om de unilaterale sancties op Chinese bedrijven in te trekken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel merkte volgens Dow Jones Newswires nog op dat China geen nieuwe controlemechanismen instelde op de export van zeldzame metalen. Dat is iets waar de VS voor vrezen, omdat dit essentiƫle grondstoffen zijn voor allerlei producten, waarbij China over de grootste reserves beschikt.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag meer inzicht in de Amerikaanse steunaanvragen en cijfers over de industriƫle productie in de eurozone. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse consumentenprijzen in mei minder hard stegen dan in april. In Duitsland kwam de inflatie afgelopen maand uit op 1,4 procent tegen 2,0 procent een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1299. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1289 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1325 op de borden.

De olieprijzen spoten tot bijna drie procent omhoog, na berichten dat olietankers in de Golf van Oman zijn aangevallen. Nieuwe spanningen in die regio zouden een bedreiging kunnen zijn voor het mondiale olie-aanbod.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Adyen met 0,9 procent, gevolgd door Philips met 0,8 procent. Het van origine Eindhovense bedrijf overweegt meer overnames om de recente groei te ondersteunen in de combinatie van medische monitoring en behandelingen. Dit zei CEO Frans van Houten woensdag in een interview met persbureau Bloomberg.

Ahold Delhaize won ASR Nederland won ook 0,9 procent.

ABN AMRO en ING Groep droegen de rode lantaarn met verliezen tot 0,7 procent en ook ArcelorMittal kon met een min van 0,5 procent niet in het groen komen.

In de AMX won Altice Europe 6,1 procent, terwijl OCI 3,4 procent bijschreef. Besi gaf 1,6 procent prijs en Flow Traders verloor 1,0 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Vastned met 1,6 procent, terwijl Accell Group 1,5 procent inleverde.

Het lokaal genoteerde Esperite steeg 53 procent, nu er toch weer wordt gesproken met een mogelijke Poolse koper.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 13, 2019 04:55 ET (08:55 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.