*

Nieuws Binnenland

Vlakke opening Damrak voorzien

vrijdag 14 juni 2019 08:18

Beleggers kijken naar chipsector.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent in het rood op 555,85 punten.

"Ondanks een onrustige week zijn de aandelenmarkten nog steeds in vorm, waarbij de beurzen de week vermoedelijk positief zullen afsluiten", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Volgens Hewson blijven beleggers een ruimer monetair beleid door centrale banken inprijzen.

Wall Street sloot donderdag hoger. Beleggers haalden steun uit de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump een dag eerder. Trump zei geen deadline te hebben voor het opleggen van extra importheffingen op Chinese goederen.

Koerswinsten bij energie- en techbedrijven hielpen de bredere markten omhoog, na twee verliesdagen op rij op Wall Street. Beleggers zoeken naar richting in afwachting van nieuwe ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de VS. Een verdere escalatie kan een negatief effect hebben op de mondiale economische groei, waardoor er tijdelijk een einde kan komen aan de langste periode van groei voor de Amerikaanse economie.

De markten kijken ook uit naar een nieuwe beleidsvergadering van de Federal Reserve. Vorige keer bleek voorzitter Jerome Powell van de Fed nog goed voor een beursrally, toen hij aangaf dat de centrale bank bereid is om de rentes te verlagen om de economie te stabiliseren als het handelsconflict begint te knagen aan de groei.

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 0,4 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Geopolitieke spanningen na een vermoedelijke aanval op twee olietankers voor de kust van Iran hingen boven de markt. Washington beschuldigde Teheran van de aanval, maar het land ontkende dit. De spanningen in de Perzische Golf lopen door de kwestie weer op.

Als gevolg trokken de olieprijzen ook flink aan. Een augustus-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag 2,2 procent, ofwel 1,14 dollar, hoger op 52,28 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,3 procent hoger.

Ook in Hong Kong is het nog steeds onrustig, nadat eerder deze week politie en demonstranten met elkaar in gevecht kwamen. De demonstranten protesteren tegen de aangekondigde uitleveringswet. Beleggers maken zich zorgen dat er aankomend weekend weer nieuwe protesten zullen plaatsvinden.

Bovendien kwamen er weer nieuwe dreigementen vanuit het Witte Huis dat de Amerikaanse president Donald Trump de importheffingen voor China opnieuw zal verhogen als de Chinese president Xi Jinping een ontmoeting met Trump tijdens de G20-top in Japan afslaat. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat Xi er niet bij is. Diverse Amerikaanse ondernemingen, waaronder Walmart en Target, stuurden Trump donderdag nog een brief, waarin de bedrijven de president aansporen om snel een deal te sluiten en een einde te maken aan de handelsoorlog.

Onder de individuele aandelen won Sony 2,8 procent in Tokio, terwijl in Hong Kong PetroChina op bijval van beleggers kon rekenen met een winst van 1,2 procent. LG Electronics leverde in Zuid-Korea dan weer 1,5 procent in. Oil Search en Rio Tinto stegen 1,7 tot 3,5 procent in het licht van de sterk opgelopen olieprijzen.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag onder meer inzicht in Italiaanse en Franse inflatiecijfers. Vanuit de Verenigde Staten komen er cijfers over de detailhandelsverkopen, de industriƫle productie en het consumentenvertrouwen. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse detailhandel meer heeft omgezet in april en dat er meer werd geƫxporteerd dan in maart.

De euro/dollar noteerde op 1,1270. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1276 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1274 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Beleggers kunnen vrijdag reageren op de nodige analistenrapporten. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Royal Dutch Shell van 31,50 naar 33,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Ondanks de hogere investeringen zal de vrije kasstroom van Shell in 2025 onveranderd zijn, aldus de analisten van Kepler na de recente beleggersdag van de energiereus.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor TKH Group van 55,50 naar 70,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De analisten van Berenberg waren aanwezig bij een beleggersdag van het bedrijf, waar TKH meer vertelde over zijn groei- en simplificatieplan. Volgens de marktvorsers is een vereenvoudiging van dit "ingewikkelde en moeilijk te analyseren" bedrijf meer dan welkom. Het groeiplan biedt volgens Berenberg ruimte om sneller dan gedacht hogere marges te behalen.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Vopak van 40,00 naar 42,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist David Kerstens verwacht een stijgende vraag naar opslag als gevolg van de nieuwe regelgeving IMO 2020. Daarnaast krijgt Vopak 3,2 miljoen cbm aan nieuwe capaciteit beschikbaar. Dit zou in 2020 een herstel van de onderliggende EBITDA met 20 procent moeten kunnen opleveren, meent Kerstens.

Aperam heeft de kredietbeoordelaars Moody's en S&P Global Ratings gevraagd het roestvast staalbedrijf niet langer te volgen en van een kredietwaardigheidsoordeel te voorzien. CEO Timoteo Di Maulo zei in een toelichting dat gezien het lage schuldniveau en de financieringsbehoefte van het bedrijf ratings niet langer als noodzakelijk worden beschouwd.

Verder zal de aandacht uitgaan naar de chipsector na een waarschuwing van Broadcom voor uitdagende omstandigheden. "We zien momenteel een brede vertraging in vraag, die wordt gedreven door de aanhoudende geopolitieke onzekerheden, evenals de gevolgen van de exportbeperkingen van onze grootste klanten", aldus CEO Hock Tan van Broadcom. Aandelen ASML, ASMI en Besi komen mogelijk in beweging.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,4 procent tot 2.891,65 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 26.106,77 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 7.837,13 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 14, 2019 02:18 ET (06:18 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.